Programul Prima Casa 2014. Norme de implementare modificate

 

In Monitorul Oficial nr. 447 din 19 iunie 2014 a fost publicat Ordinul nr. 791/2014 al ministrului Finantelor Publice privind modificarea si completarea anexei nr. 6 la Ordinul ministrului finantelor publice si al ministrului intreprinderilor mici si mijlocii, prima casacomertului si mediului de afaceri nr. 2.225/994/2009 pentru aprobarea Conventiei privind implementarea programului „Prima casa“ si a Conventiei de garantare si pentru reglementarea unor masuri necesare pentru aplicarea prevederilor art. 10 din anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casa“.

In cadrul actului normativ se arata:

  • plafon alocat – plafonul alocat conform Hotararii Guvernului nr. 717/2009, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • valoarea garantiei – valoarea mentionata in contractul de garantare, al carei nivel este de 50% din valoarea creditului, exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit;
  • procent de impartire a riscului si a pierderilor – 50% din soldul finantarii garantate (principalului) aplicabil garantiilor care vor fi acordate in limita plafonului alocat;
  • valoarea de executare a garantiei – suma egala cu soldul finantarii, la care se aplica procentul de garantare stabilit in contractul de garantare, pentru garantiile acordate in limita plafonului alocat, ce urmeaza a fi platita de catre MFP ca urmare a producerii riscului de credit;“.

Obiectul prezentului protocol il constituie stabilirea termenilor si conditiilor privind constituirea, monitorizarea si plata garantiilor care intra sub incidenta impartirii riscurilor si pierderilor intre stat si Finantator, precum si garantarea de catre FNGCIMM, in numele si in contul statului, in mod direct, expres, irevocabil si neconditionat, in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor in mod egal intre stat si Finantator, a obligatiilor de rambursare a finantarilor acordate de Finantator beneficiarilor care indeplinesc criteriile de eligibilitate prevazute la art. 3.1, 3.2 sau, dupa caz, 3.3 si conditiile specifice prevazute in cadrul normelor interne de creditare ale finantatorilor, cu incadrarea in limita plafonului alocat.

Odata cu inscrierea ipotecii legale, in cartea funciara a imobilului se noteaza interdictia de instrainare pe o perioada de 5 ani a locuintei si, respectiv, a locuintei si terenului, in acest din urma caz, cu exceptia instrainarii cotei-parti de teren aferente fiecarei locuinte construite catre oricare dintre membrii asociatiei, precum si interdictia de grevare cu sarcini a locuintei si, respectiv, a locuintei si terenului pe toata durata garantiei.

In cazul rambursarii anticipate a finantarii inainte de expirarea termenului de 5 ani, interdictiile de instrainare se radiaza in conditiile legii.

Conditia referitoare la rangul dreptului de ipoteca trebuie sa fie indeplinita pana la momentul formularii cererii de plata a garantiei de catre Finantator. In cazul primirii de catre Finantator a comunicarii respingerii cererii de plata a garantiei de la FNGCIMM, in temeiul contractului de garantare, corespunzator procentului garantiei emise de FNGCIMM in numele si in contul statului, Finantatorul are dreptul sa inscrie in cartea funciara ipoteca legala prevazuta de art. 2.386 pct. 3 din Codul civil, concomitent cu radierea din cartea funciara a ipotecii legale instituite in favoarea statului roman.

Citeste mai departe pe infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie