Decizia CNA de a ingreuna accesul la sedintele publice, criticata de ActiveWatch si Centrul pentru Jurnalism Independent

 

ActiveWatch si Centrul pentru Jurnalism Independent îsi exprima dezaprobarea fata de modificarile aduse de CNA propriului Regulament de Organizare si Functionare (ROF) în sedinta din 19 iunie deoarece restrâng nejustificat accesul publicului la informatii privind activitatea Consiliului. Organizatiile cer membrilor CNA sa revina asupra deciziei, readucâd ROF-ul în linie cu obligatiile legale si în respectul statutului de garant al interesului public pe care CNA îl are prin lege.

libertatea-preseiConform modificarilor, „Sedintele publice ale Consiliului sunt înregistrate prin sistemul propriu al institutiei. Înregistrarile pot fi consultate, la cerere, dar nu pot fi copiate sau reproduse.”

„Este interzisa transmisia în direct a sedintelor Consiliului, fara acordul prealabil al CNA. Acordul se da prin vot, în situatii speciale, cu respectarea prevederilor art. 15 alin. (1) din Legea 504/202.” Majoritatea membrilor au votat împotriva transparentei si a deschiderii institutiei fata de public.

Organizatiile semnatare critica decizia CNA de a îngreuna accesul jurnalistilor si al publicului la sedintele publice, prin introducerea acreditarilor si a anuntului prealabil, considerând ca acesta este un pas înapoi fata de regimul actual. Raportul MCV a recomandat CNA consolidarea activitatii, iar aceste masuri vin împotriva unei astfel de recomandari, cu atât mai mult cu cât nu exista o justificare obiectiva pentru impunerea unor astfel de restrictii. curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie