ADS are de recuperat aproximativ 85 de milioane de euro de la companiile care exploateaza terenul statului

 

Mai multe companii care exploateaza terenul statului, în urma unor contracte semnate cu Agentia Domeniilor Statului, au intrat anul acesta în insolventa. Statul are de recuperat bani de la oameni de afaceri celebri, si români si straini.

agentia-domeniilor-statuluiInsolventele care au lovit mai multe companii cu domenii de activitate în sfera productiei agricole au impact negativ asupra încasarilor Agentiei Domeniilor Statului, institutie care da în arenda sau în concesiune terenuri agricole spre a fi administrate de societati private.

De la începutul acestui an, Agentia Domeniilor Statului s-a înscris la masa credala pentru a recupera datoriile a 11 companii care fie au intrat în insolventa, fie sunt deja în faliment. Datoriile se cifreaza la aproximativ 200.000 de euro, iar printre debitori figureaza companii precum SC Agro Ital SRL, ce apartine producatorului italian de biogaz si produse agricole Montovagricoltura, Romsuintest Peris, cândva unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata crescatorilor de porcine sau Compania de Supraveghere IG, detinuta de omul de afaceri George Ivanescu, implicat în business-ul Murfatlar. În total, Agentia are în mod teoretic de recuperat în jur de 85 de milioane de euro, sume care sunt în diverse stadii ale procesului de recuperare de catre ANAF.

Mai precis, din datele furnizate ECONOMICA.NET de catre Agentia Domeniilor Statului, cea mai mare creanta pe care ADS încearca sa o recupereze anul acesta, de peste 225.000 de lei, provine de la societatea Încoronarii Vet SRL din judetul Alba, un cabinet veterinar care a intrat în faliment în ianuarie anul acesta. Pe lista formelor aflate în insolventa de la care ADS are de recuperat bani se numara însa ci nume celebre, ca de exemplu SC Agro Ital SRL, un business de 2,4 milioane de euro detinut de producatorului italian de biogaz si produse agricole Montovagricoltura. Compania, care are ca domeniu de activitate cultivarea legumelor si a pepenilor, a intrat în insolventa în 2011, iar anul acesta Tribunalul Alba a admis cererea de intrare în faliment ceruta, printre altii, de ANAF si ADS. Agentia are de recuperat de la compania italiana peste 16.200 lei.

Totodata, Romsuintest Peris, o poveste de peste 50 de ani în sectorul zootehnic din România si pentru care Tribunalul Bucuresti a admis cererea lichidatorului de a intra în reorganizare, are de dat peste 17.000 de lei. Complexul Peris era la nivelul lui 2009 un business de 62 de milioane de lei cu profit de 1%, numai ca, în 2011 BCR a cerut insolventa companiei pentru recuperarea unei datorii în valoare de aproximativ 7 milioane de euro.

Mentionam ca începînd cu noiembrie 2012, odata cu publicarea în Monitorul Oficial a OUG 64, redeventele din contractele de concesiune, arenda sau alte contracte de exploatare a terenurilor încheiate de ADS si neachitate la timp de catre beneficiari, inclusiv restentele aferente acestor redevente, se achita la unitatile Trezoreriei Statului. Totodata, aceste redevente sunt administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, iar creansele provenite din neplata redeventelor sau a altor sume ce îsi ai izvorul în contractele încheiate de ADS cu tertii, se recupereaza de catre ANAF. Alina Stanciu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie