Numarul produselor traditionale atestate a scazut de la 4.400 la 51 in sase luni de la intrarea in vigoare a noii legislatii

 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a atestat 51 de produse traditionale, dupa o jumatate de an de la intrarea în vigoare a noii legislatii, în timp ce 64 de dosare au fost respinse pentru ca nu îndeplineau conditiile, a declarat, sâmbata, Viorel Morarescu, director general în MADR, la târgul organizat în curtea ministerului.

produse traditionale logo‘Pâna la aceasta data am atestat 51 de produse traditionale, de la 10-12 producatori, sunt foarte putine, însa conditiile sunt mai aspre. Am respins 64 de dosare si avem în lucru alte 17 dosare. Procedura este mult mai greoaie pentru ca ordinul este facut în asa fel încât numai cei care produc traditional sa obtina acest atestat. Data limita pâna când mai pot fi atestate produsele traditionale este 11 septembrie 2014’, a spus Morarescu.

Pe vechea legislatie erau atestate la Ministerului Agriculturii 4.400 de produse traditionale.

Potrivit sursei citate, toti producatorii care au primit atestate vor primi controale, nu numai din partea responsabililor din MADR, ci si din partea celor din Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, dar si de la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pe partea de siguranta alimentara.

‘Cine nu va îndeplini conditiile trecute în caietul de sarcini i se va retrage atestatul si acel logo care va fi pus pe produsul respectiv, pentru ca Ministerul Agriculturii ca si autoritate îsi asuma responsabilitatea vizavi de acel produs si cred ca nu este de glumit cu sanatatea consumatorului. Trebuie sa ne asumam o responsabilitate si seriozitate’, a spus Morarescu.

În ceea ce priveste produsele alimentare facute în sistem industrial, reprezentantul MADR a afirmat ca a demarat elaborarea legislatiei pentru retete consacrate.

‘Pentru cei din zona industriala am facut un alt ordin, o legislatie pentru retete consacrate. Deja s-a constituit comitetul tehnic sa aprobam o serie întreaga de produse pe categorii. De exemplu, pe pâine, produse din lapte si carne. Este vorba de cei care faceau industrial, dar vindeau ca produs traditional sau erau producatori de produse traditionale, dar luau produsul din industrie, îl afumau sau îl pregateau si îl vindeau ca produs traditional. Am vrut sa ne delimitam de acest lucru pentru ca este loc pentru toata lumea în piata. Ne intereseaza, din ambele parti, sa avem produse de calitate. România va câstiga daca va reusi sa aduca produse de calitate si avem o gama foarte mare de produse de calitate, dar si potential natural si uman sa venim în piata cu astfel de produse. Calitatea va face diferenta în viitor vizavi de produse’, a adaugat Viorel Morarescu.

Conform conditiilor incluse pe noua legislatie, pentru atestarea unui produs traditional, în primul rând acesta trebuie fabricat pe teritoriul României. De asemenea, produsul nu trebuie sa aiba în compozitie aditivi alimentari, materia prima trebuie sa fie locala, iar în acceptiunea europeana acest lucru înseamna national. Procesul tehnologic si modul de procesare al produselor trebuie sa aiba o caracteristica traditionala, iar reteta trebuie sa fie transmisa de generatii.

Pentru a delimita produsul traditional de cel industrial a fost limitata cantitatea de productie pentru ca traditionalitatea înseamna o activitate manuala. Astfel, pentru produsele traditionale, mai putin pâine, se poate face o cantitate de 150 de kilograme pe produs pe zi si 400 de kilograme sau litri pe zi. Pentru pâine este vorba de 300 kg pe produs pe zi si 800 kg pentru mai multe produse pe zi. Legislatia din acest sector nu a mai fost modificata din 2004 si din acest motiv a aparut Ordinul comun 724/2013 al MADR, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, care a fost publicat în data de 11 noiembrie 2013 în Monitorul Oficial si a intrat în vigoare o luna mai târziu.

Potrivit datelor MADR, dinamica înregistrarii produselor traditionale a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, numarul acestora dublându-se sau chiar triplându-se în decursul unui an. Daca în 2005 au fost înregistrate la MADR 280 de produse, numai în decursul unui singur an, în 2011, numarul acestora a explodat pâna la 1.050, ajungându-se la finele lui 2013 la 4.400 în prezent. Acest sistem de înregistrare este unul voluntar, netaxabil si nu beneficiaza de protectie nationala sau comunitara. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie