Romania trebuie sa imbunatateasca protectia acordata victimelor traficului de persoane

 

Departamentul de Stat al SUA a facut publica vineri editia 2014 a Raportului privind traficul de persoane în lume, în care România figureaza între tarile din grupul II (‘Tier 2’), ale caror guverne nu respecta pe deplin standardele minime de protectie a victimelor prevazute de legislatia Statelor Unite, dar fac eforturi semnificative în acest sens.

trafic de persoanePotrivit documentului, România este o tara-sursa, de tranzit si destinatie pentru barbati, femei si copii supusi traficului de persoane în scopul exploatarii prin munca si pentru femei si copii în scopul exploatarii sexuale, iar românii reprezinta o sursa semnificativa de victime ale acestui trafic în Europa. Barbati, femei si copii români sunt traficati pentru a exploatati în agricultura, constructii, servicii domestice, hoteluri si industrie, ca si pentru cersetorie fortata si furt în tari europene.

Departamentul de Stat consemneaza de asemenea ca minorele reprezinta aproape o treime din victimele traficului de persoane din România, iar victimele cersetoriei fortate sunt de regula de etnie roma. În 2013, doua treimi dintre victimele originare din România ale traficului de persoane au fost recrutate prin cunostinte, ceea ce indica o tendinta de scadere a numarului de victime recrutate prin agentii de recrutare si anunturi de angajare, noteaza raportul.

În paralel, se arata în document, România este o tara-destinatie pentru un numar mic de victime straine ale acestui trafic, inclusiv victime ale traficului de exploatare sexuala din Republica Moldova si Polonia si victime ale traficului de persoane în scopuri de munca din Bangladesh si Serbia.

Conform raportului, guvernul României nu respecta pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, însa depune eforturi importante în acest sens. Astfel, autoritatile au continuat sa identifice un mare numar de victime, dar institutiile publice sau particulare au oferit asistenta doar unei minoritati dintre acestea, iar pentru al cincilea an consecutiv guvernul nu a oferit finantare ONG-urilor care asigura asistenta victimelor si nu furnizeaza servicii specializate de adapost pentru victime în Bucuresti, pentru adulti si copii.

De asemenea, linia telefonica speciala la care victimele traficului pot cere ajutor a continuat sa functioneze doar în timpul orelor obisnuite de lucru, iar unele victime au întâmpinat dificultati în a obtine servicii medicale, consiliere psihologica si compensatii de la traficanti. Desi numarul de actiuni si condamnari în justitie în astfel de cazuri a ramas unul semnificativ, autoritatile i-au condamnat la pedepse cu închisoarea doar pe un numar scazut dintre cei gasiti vinovati, se mentioneaza în raport.

Citeste mai departe pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie