Proiect legislativ: Vot obligatoriu in Romania

 

Un grup de deputati PSD si UNPR a realizat un proiect legislativ care prevede ca votul sa devina obligatoriu în România, iar neprezentarea la urnele de vot va fi sanctionata cu 1.000 de lei amenda. Totodata, pe buletinul de vot se va regasi un patrulater cu optiunea „Niciun candidat nu corespunde“, iar daca peste 50% dintre alegatori vor pune stampila în acest chenar se va organiza un al doilea tur al alegerilor.

votSemnatarii initiativei legislative sunt mai multi parlamentari PSD si UNPR: oader Dima, Ioan Dîrzu, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Ion Melinte, Gavril Mîrza, Ioan Munteanu, Ioan Stan, Zisu Stanciu (PSD), Valeriu Steriu si Octavian Bumbu (UNPR).

În expunerea de motive se arata ca prin introducerea votului obligatoriu se reduc sansele de fraudare a alegerilor, nu va mai exista motiv de mita electorala si va fi greu sa se cumpere voturi. Un alt argument se refera la faptul ca s-ar conferi mai multa reprezentativitate în Parlament si mai multa legitimitate Guvernului.

Totodata, initiatorii explica si faptul ca patrulaterul alb cu mentiunea “niciunul dintre candidati nu corespunde” care se va regasi în buletinul de vot lasa posibilitatea ca politicienii din România sa fie mai responsabili.

Ce se întâmpla în celelalte tari

Experienta altor tari arata ca problema absenteismului la urne nu se rezolva neaparat transformând dreptul universal la vot în obligatie. Initiatorii precizeaza ca în Uniunea Europeana exista patru state unde votul este obligatoriu si sanctionat – Cipru, Grecia, Luxemburg si Belgia – si doua tari unde votul este obligatoriu, dar nesanctionat – Italia si Portugalia.

De exemplu, este cunoscut ca grecii au facut cozi la medic pentru a obtine o adeverinta numai pentru a nu se prezenta la vot în ziua alegerilor. Grecii care nu se prezinta la vot pot avea dificultati în obtinerea unui pasaport sau a permisiului de conducere, potrivit The Guardian.

În Belgia, legislatia prevede amenzi pentru încalcarea obligatiilor electorale si pierderea dreptului de vot la patru scrutine la care persoana în cauza a absentat, însa în practica sanctiunile nu s-au aplicat.

La alegerile din 2009, Luxemburg a avut cea mai mare prezenta la urne (90,75%), urmat de Belgia (90,39%). In pofida votului obligatoriu, în Cipru au votat 59,4% dintre alegatori, iar în Grecia 52,61%.

De precizat însa ca tarile mentionate mai sus sunt vechi democratii care nu au cunoscut dictatura. România are experianta obligativitatii votului din perioada comunista si amintiri nu tocmai placute. Senatul va dezbate acest proiect în calitate de prima Camera sesizata. Madalina Mihalache, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie