Romgaz si-a bugetat pentru 2014 investitii in activitatea de explorare si productie de circa 666 milioane lei

 

Conducerea Romgaz a anuntat ieri la Medias ca societatea si-a bugetat, pentru acest an, investitii în activitatea de explorare si productie de circa 666 milioane lei. Investitiile vizeaza atât cercetarea de noi zacaminte cât si dezvoltarea celor existente, aflate în productie.

romgaz platformaDumitru Rotar, directorul adjunct al Romgaz, a precizat ca bugetul din acest an este de aproape patru ori mai mare decât cel alocat de societate în 2012 pentru investitiile din explorare. Domnia sa a precizat ca Romgaz are o rata de succes în domeniu de circa 70% si a tinut sa mentioneze ca societatea a facut eforturi deosebite pentru eliminarea declinului productiei. Domnul Rotar a explicat: „Rata declinului anual mediu al productiei de gaze este de circa 7%. Însa Romgaz, în urma investitiilor realizate, a reusit performanta de a avea zero declin al productiei curente în ultimii trei ani. În ultimii cinci ani am utilizat cu succes seismica 3D, cercetând pe scara larga zonele unde putem fora sonde noi. De asemenea în fiecare an desfasuram între 100 si 150 de operatiuni de reparatii si interventii la sondele de gaze aflate în productie. Cum tehnologiile au avansat, încercam sa realizam mai multe foraje la mare adâncime, la peste 3000 metri, care comporta investitii costisitoare si un grad de risc mai ridicat decât forajele clasice realizate pâna în 2800 metri”.

Virgil Metea, directorul general al societatii, a declarat ieri, într-o conferinta de presa, ca Romgaz evalueaza în permanenta oportunitatile investitionale din regiune si ca urmareste si analizeaza posibilitatea de a participa la licitatiile de concesionare a rezervelor de gaze din tarile vecine. Domnia sa a subliniat ca Romgaz va analiza si noile perimetre pe care Agentia Nationala pentru Resurse Minerale preconizeaza ca le va scoate la licitatie undeva la finalul acestui an. Domnul Metea a declarat: „În România, Romgaz are acorduri petroliere pentru 9 perimetre de explorare cu o suprafata totala de aproximativ 17.700 kilometri patrati. Faza de explorare în baza acordurilor petroliere va fi finalizata pâna în 2016. În Marea Neagra, Romgaz a încheiat recent un parteneriat cu Petrom si Exxon pentru achizitia unei cote de 10% într-un perimetru cu perspectiva foarte buna, acesta fiind situat în imediata vecinatate a perimetrului Neptun unde cele doua companii au raportat deja cu descoperire. De asemenea Romgaz are calitatea de co-titular în doua perimetre cu ape de mare adâncime, cu o cota de 10% în fiecare, având ca parteneri companiile Lukoil si PanAtlantic. În prezent este în desfasurare programul obligatoriu de explorare cu finalizare în 2014, respectiv procesarea si interpretarea datelor obtinute prin seismica 3D, ulterior urmând sa se decida asupra localizarii sondelor de cercetare”.

În afara tarii, producatorul national de gaze este implicat în explorari în Slovacia si Polonia. În perimetrele din Slovacia au identificate mai multe prospecte care urmeaza sa fie verificate prin foraj în decursul anului viitor. Reprezentantii Romgaz au precizat ca în prezent structura parteneriatului în cadrul celor trei perimetre din Slovacia include un operator, San Leon Energy cu 50% si non-operatori, Romgaz cu 25% si JKX London cu 25%. În perioada 2008-2013, Romgaz sustine ca a cheltuit circa 4 milioane euro pentru toate cele trei perimetre de explorare din Slovacia. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie