Presedintele Consiliului Fiscal: Reducerea CAS nu se poate compensa cu banii incasati din taxa pe stalp

 

Câstigul de circa un miliard lei la buget din taxa pe stâlp încasat fata de estimat este deja epuizat, întrucât acopera necolectarea din primul trimestru, de aceeasi valoare, astfel ca nu poate compensa reducerea CAS, iar pentru 2015 este nevoie de alte masuri pentru a scadea deficitul la 1,4%, afirma Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

bani„E adevarat ca la taxa pe stâlp estimarea în buget era de 500 de milioane de lei. Se pare ca discutam totusi de vreo 1,5 miliarde de lei, deci e 1 miliard în plus fata de buget, însa este iluzoriu sa crezi ca acei bani mai sunt la dispozitie, pentru ca deja de la începutul anului sunt peste 1 miliard lei care nu s-au colectat fata de program. Mi-e greu sa cred ca banii vor fi recuperati în lunile urmatoare, deci deja acel câstig pe care-l avem pe taxa pe stâlp s-a epuizat prin necolectarea taxelor din primul trimestru”, a declarat joi presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, dupa ce a participat la un summit bancar.

Masurile de reducere a deficitului „înca nu exista“

Dumitru considera ca, desi masura de reducere a CAS este asteptata de toata lumea si este absolut necesara, golul bugetar de ordinul miliardelor de lei creat în urma aplicarii sale reprezinta o suma foarte mare pentru buget, fiind necesare masuri compensatorii pentru încadrarea în tinta de deficit bugetar de 1,4% pentru 2015 angajata de România în fata Uniunii Europene.

„Anul 2015 trebuie sa aduca o reducere a deficitului bugetar de la 2 si ceva la suta anul acesta, conform angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana, catre 1,4%, deci o reducere de aproape un punct procentual. De la 1 ianuarie, ca sa ramânem în tintele de deficit bugetar pe care ni le-am asumat, va trebui sa gasim niste masuri semnificative de reducere a deficitului, care în momentul acesta nu exista”, spune Ionut Dumitru.

Acciza suplimentara a venit prea târziu

El considera ca aplicarea masurii nu ridica probleme pentru câteva luni din acest an în ceea ce priveste deficitul bugetar creat, însa problemele vor aparea în 2015 si anii urmatori pentru acoperirea golului bugetar, în lipsa unor masuri de compensare fie pe parte de cheltuieli, fie pe partea de venituri.

„În textul de lege (privind reducerea CAS – n.r.) scrie de îmbunatatirea colectarii ca masura de acoperire. Toate guvernele dupa 1990 si-au propus îmbunatatirea colectarii, dar nu s-a produs, deci nu poti sa pleci de la o astfel de premisa. În plus, în estimarea initiala de buget pentru acest an era luata în calcul cresterea accizei la combustibil de la 1 ianuarie si ea a crescut de la 1 aprilie. Deci si acolo era un gap negativ fata de estimarile initiale”, a precizat presedintele Consiliului Fiscal. Dan Straut, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie