Paradoxul economiei romanesti: PIB-ul si consumul in crestere, investitiile in scadere

 

Investitiile în economie au scazut în primul trimestru al lui 2014 cu 7,4%, aparent complet defazate de evolutia economiei. În vreme ce economia creste de patru ani încoace -, este drept într-un ritm mai degraba modest – investitiile în economie au crescut într-un singur an din ultimii cinci ani, în 2011. În rest au fost pe minus.

investitieDe atunci s-au dus în jos chiar da­ca motoarele economiei s-au pus mai bine în miscare. În vre­me ce economia a crescut în 2013 cu 3,5%, productia indus­tri­a­la cu 7,9%, iar consumul cu 0,5%, in­ves­­ti­ti­ile în economie au sca­zut cu 9,3% (si in­ves­ti­tiile pu­bli­ce si ce­le private) fata de anul precedent.

Situatia s-a repetat în T1/2014. PIB-ul real a cres­cut cu 3,8%, productia industriala a avan­sat cu 10,1%, productivitatea muncii în indus­trie a avan­sat si ea cu 10%, iar cifra de afaceri în co­mer­tul cu amanuntul a crescut cu 9,3%. Dar in­ves­­­titiile în economia nationala – arata datele INS preluate din ultimul raport lunar al BNR – au sca­zut cu 7,4%. Unde este explicatia? Pen­tru ca lo­gic este ca în momentul în care eco­no­mia se scu­­tura de solzii recesiunii sau ai stag­na­rii in­ves­ti­­tiile sa creasca în asteptarea profi­turilor viitoare.

Cauzele sunt mai multe – arata economistii. Daca vorbim despre investitiile private, atunci in­­vestitorii sunt înca reticenti când privesc cifrele con­sumului, dar sunt tematori si fata de schim­ba­rile fiscale. Daca vorbim despre inves­ti­tiile pu­bli­ce, atunci trebuie aratat ca politica guvernului de a se mentine în tinta de deficit sacrificând in­ves­titiile în detrimentul altor cheltuieli a con­dus la diminuarea investitiilor nete în economia nationala.

„În mod normal, investitiile urmeaza trendul de crestere, odata cu economia. Faptul ca în ulti­mii cinci ani consemnam unul singur de crestere a lor arata incertitudinea, o incertitu­di­ne în par­te legata de cadrul fiscal. Ultima lovitura pu­ter­ni­ca pe care statul a dat-o eco­nomiei este taxa pe stâlp. Este un cost foarte mare pe termen lung, care nu are logica econo­mi­ca, este doar un «Robin Hood fiscal». Este clar ca investitiile de capital sunt afectate, chiar si indirect, de taxa pe stâlp, de acciza la car­bu­ranti, de faptul ca nu stii cum va arata Codul fis­cal peste un timp“, opineaza economistul Laurian Lungu.

Ce este mai riscant, sa investesti sau sa nu investesti?

Pe lânga incertitudinile legate de cadrul fis­cal, companiile nici nu vad o dezvoltare grozava a consumului pentru ca investesti ca sa vinzi mai mult, dar de ce sa investesti daca nu ai cui vinde? – spune Lungu. Este adevarat, adau­ga el, exista un risc sa nu investesti pentru ca lipsa in­ves­titilor se va vedea mai încolo, daca nu acum, dar un ast­fel de risc este mai mic decât unul de a investi degeaba.

Dupa patru ani de cadere în care a pierdut cumulat 15%, cifra de afaceri în comertul cu amanuntul a crescut usor în 2013, cu 0,5%, dupa un avans neasteptat de aproape 7% în decem­brie. Începutul de an a fost si el bun, cu un salt spectaculos în martie de 13,7%, astfel încât în T1 am avut o crestere a con­sumului de 9,3%. Însa, potrivit lui Lungu, com­paniile asteapta ca aceasta tendinta sa confirme.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie