Procesele pe clauze abuzive dintre ANPC si banci vor fi mutate la sectia comerciala a Tribunalului Bucuresti

 

Litigiile dintre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si mai multe banci locale pe clauze abuzive se muta de la sectia de contencios la cea comerciala a Tribunalului Bucuresti.

Instanta 1Procesele dintre ANPC si 11 profesionisti (banci, IFN, si o firma de telefonie mobila) incepute dupa 1 octombrie 2013, de cand a fost modificata legea 193/2000 privind clauzele abuzive, au fost inscrise la sectia de Contencios administrativ si fiscal de la Tribunalul Bucuresti, in perioada noiembrie 2013 – martie 2014.

Decizia de repartizare de la acel moment a parut curioasa, din moment ce procesele ANPC se judeca la sectiile comerciale, si a fost considerata doar o etapa intermediara pana cand acestea vor fi mutate la Tribunalul specializat din Bucuresti.

Legea spune ca o clauza abuziva dintr-un contract preformulat este eliminata din toate contractele acelui profesionist, inclusiv din cele in derulare, la solicitarea ANPC sau un asociatii de consumatori. Astfel, aceste procese au o mare greutate pentru judecatori, avand in vedere ca o decizie care se refera la dobanzi, comisioane si alte speze poate afecta zeci sau chiar sute de mii de contracte.

Judecatorii de la sectia de Contencios administrativ si fiscal considera ca existenta unui proces verbal prin care bancile au fost amendate si chemate in judecata nu justifica arondarea acestor litigii unei sectii de contencios si ca ar fi mai potrivite pentru o sectie comerciala, avand in vedere ca sunt intemeiate pe o lege de protectia a consumatorilor si pe codul de procedura civila.

Astfel, la primul termen al procesului dintre ANPC si Credit Europe Bank, din 12 iunie, judecatorii au admis exceptia necompetentei acestei sectii si au tirmis cauza spre „competenta solutionare sectiei comerciale a Tribunalului Bucuresti”.

Aceasta mutare va mai tergiversa putin cauza, avand in vedere ca trebuie sa primeasca un nou termen de la sectia comerciala, insa procedura preliminara nu se mai reia. Mihai Banita, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie