Sapte pacienti bolnavi de cancer au castigat in instanta dreptul de a obtine medicamente gratuite si tratamente moderne decontate de stat

 

Sapte bolnavi de cancer lupta pentru viata în sala de judecata. Satui de promisiunea actualizarii listei de medicamente compensate, bolnavii au cerut în instanta emiterea unei ordonante prezidentiale prin care sa li se deconteze tratamentul mult prea scump pentru posibilitatile lor. Guvernul a dat asigurari ca la 1 aprilie, bolnavii vor avea la dispozitie tratamente moderne, decontate de stat, însa asteptarile s-au dovedit zadarnice pâna acum. Miercuri, Curtea de Apel a decis ca Ministerul Sanatatii si Guvernul României sa plateasca celor sapte bolnavi de cancer toate medicamentele.

ciocanLista de medicamente compensate nu a mai fost actualizata din 2008, iar bolnavii nu-si permit tratamentele pentru ca sunt foarte scumpe. Curtea de Apel a decis ca Ministerul Sanatatii si Guvernul României sa plateasca celor sapte bolnavi de cancer toate medicamentele. Presedintele Asociatiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimie, a spus la REALITATEA TV ca aceasta este o lupta câstigata.

Cezar Irimie: „Statul trebuie sa garanteze dreptul la viata prin Constitutie”

„Statul trebuie sa garanteze dreptul la viata prin Constitutie. Multumesc instantei ca si-a facut datoria si ca dam o sansa acestor pacienti. Suntem mintiti la fiecare patru ani de politicienii care ne cer votul. Ne vom apara dtrepturile în justitie. Suntem singura tara din Uniunea Europeana care nu si-a reactualizat listele de medicamente”, a spus Irimie la REALITATEA TV.

Tatal unui tânar bolnav de cancer: „Spitalele de stat ne-au trimis acasa”

Ioan Ursache, tatal unui tânar bolnav de cancer, a declarat la REALITATEA TV ca „fiecare zi conteaza pentru un bolnav de cancer”. „Fiecare zi conteaza, din pacate în sistemul nostru trebuie sa ne luptam în justitie pentru o sansa la viata. Spitalele de stat ne-au trimis acasa. Chimioterapie am facut numai la particular”, a spus barbatul la REALITATEA TV.

Avocat: Am aratat ca dreptul la viata este afectat în mod direct

Dan Cimpoieru, avocatul care i-a aparat pe cei sapte bolnavi a spus ca a cerut în instanta si reactualizarea listei de medicamente compensate. „Noi am cerut pârâtilor sa asigure tratamentul a sapte bolnavi de cancer si am cerut si actualizarea listei de compensate. Noi am aratat ca dreptul la viata este afectat în mod direct. Instanta a admis aceasta procedura de urgenta”, a spus avocatul Dan Cimpoieru la REALITATEA TV.

130 de medicamente noi, cele mai multe împotriva cancerului, diabetului sau bolilor de inima ar trebui introduse pe noua lista de tratamente compensate si gratuite. Sunt tratamente descoperite în lume în ultimii ani, unele dintre ele foarte scumpe, dar care pot salva vieti. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie