Medierea conlictului parinti – adolescenti

 

În biroul nostru de Mediatori, fiind aproape de Tribunal, intra mai ales cei care au un litigiu si afla ca în anumite cazuri le este utila alternativa extrajudiciara numita Mediere. De obicei noi îi informam cu privire la avantajele legate de timp si taxe de timbru reduse, atunci când este cazul si lamuririle graviteaza în jurul acestor aspecte.

mediereDar de data aceasta s-a întâmplat altfel: a intrat o femeie de vreo 40 de ani si m-a întrebat doar atât: daca prin Mediere se pot rezolva conflicte familiale care nu au nimic de a face cu justitia, ba mai mult, ea dorea o solutionare cât mai discreta, fara sa se ajunga la un conflict public, care sa necesite interventia Politiei.

Bineînteles ca facilitam, cu maxima confidentialitate, comunicarea între toate partile implicate în conflict, urmarind o solutionare non-litigioasa, i-am raspuns eu si am invitat-o sa se aseze si sa-mi explice despre ce este vorba: Femeia (al carei nume o sa-l trec sub tacere) mi-a explicat situatia de nesuportat în care a ajuns treptat, cu cei doi baieti ai ei, unul de 17 si celalalt de 15 ani, care, profitând de faptul ca tatal, plecat pe un santier, vine acasa doar vreo câteva zile pe luna, ”si-au luat niste libertati de studenti, trecând de multe ori peste regulile stabilite de parinti, în ceea ce priveste situatia scolara si atitudinea lor exprima nepasare fata de studiu, înclinând mai ales spre distractii, unde pleaca amândoi, însotiti de alti tineri din grupul lor”.

Practic, mama celor doi baieti era depasita în privinta modului în care îsi putea asigura un minim de autoritate în fata lor. Încercase mai multe metode, dintre care cele mai neinspirate erau: ”lasa ca vine tata acasa si o sa vedeti voi atunci”, ”am sa-i spun tatei sa nu va mai dea nici un ban, sa stati acasa si sa învatati”, ”sunteti minori si daca nu veniti acasa la ora 00.00, cel târziu, pun Politia pe urmele voastre!”.

Mama celor doi baieti ajunsese sa nu mai poata vorbi cu ei, fara ca replicile sa devina taioase si tonul sa fie ridicat. Usile trântite si violenta în limbaj o speriau si nu stia daca eu o înteleg ca este disperata.

Citeste mai departe pe ziaruldeiasi.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie