Abateri disciplinare ale magistratilor

 

Abaterea disciplinara constând în ”încalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii” reglementata de art. 99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, nu constituie o noutate în materie, întrucât ea a existat si înainte de modificarile aduse prin Legea nr. 24/2012, inclusiv în Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, si are în vedere toate actiunile sau inactiunile judecatorului sau procurorului prin care se nesocotesc normele legale referitoare incompatibilitati si interdictii.

judecatorIncompatibilitatile si interdictiile magistratilor pot fi structurate în mai multe categorii. Astfel, în privinta incompatibilitatilor vom avea incompatibilitatea functiei de judecator sau de procuror cu oricare alte functii publice sau private, respectiv incompatibilitatea functiei de judecator sau de procuror cu exercitarea efectiva a acestor functii, iar în privinta interdictiilor, vom avea interdictii de natura profesionala; interdictii de natura comerciala; interdictii de natura politica; interdictii de natura sociala; interdictii privind exercitarea altor functii si interdictii referitoare la demnitatea functiei.

Legiuitorul nu impune nicio conditie pentru existenta abaterii disciplinare sub aspectul elementului material, astfel ca, în momentul în care s-a încalcat un text legal care reglementeaza incompatibilitatile sau interdictiile aplicabile magistratilor, abaterea disciplinara este savârsita.

În acest context, trebuie sa avem în vedere si dispozitiile art. 99 lit. i) prima ipoteza din Legea nr. 303/2004, care reglementeaza tot o abatere disciplinara strâns legata de cea analizata, si anume nerespectarea îndatoririi de a se abtine atunci când judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa.

Apreciem ca abaterea disciplinara reglementata de art. 99 lit. b) din Legea 303/2004 are un caracter general, în sensul ca acopera toate incompatibilitatile si interdictiile aplicabile magistratilor, în timp ce abaterea disciplinara reglementata de art. 99 lit. i), are un caracter special si se aplica doar în situatiile în care judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa si omite a face declaratie de abtinere.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie