Limita minima si maxima a diurnei
Începând cu prevederile Codului Muncii, se mentioneaza la art. 44 alin. 2) ca salariatul delegat are dreptul, pe lânga plata cheltuielilor de transport si cazare, si la o indemnizatie de delegare (diurna).
În HG nr. 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii în alta localitate, precum si în cazul deplasarii, în cadrul localitatii, în interesul serviciului se mentioneaza:
– persoana aflata în delegare sau detasare într-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea în care îsi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei, indiferent de functia pe care o îndeplineste si de autoritatea sau institutia publica în care îsi desfasoara activitatea;
– numarul zilelor calendaristice în care persoana se afla în delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pâna la data si ora înapoierii mijlocului de transport din si în localitatea unde îsi are locul permanent de munca, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detasare;
– pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, în cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
Diurna în afara tarii
În HG nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului român trimis în strainatate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar se mentioneaza prevederile legislative în conditiile în care se poate acorda diurna externa.
Astfel, diurna în valuta se diferentiaza pe doua categorii (I si II) si se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara în care are loc deplasarea. Cuantumul diurnei pentru fiecare tara este stabilit în anexa din HG nr. 518/1995.
În anexa sunt prezente doua categorii de diurne. Cea folosita personalul din sectorul privat este cea de la categoria de diurna I. Perioada pentru care se acorda diurna în valuta se determina în functie de mijlocul de transport folosit, avându-se în vedere:
– momentul decolarii avionului, la plecarea în strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea în tara, si de pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;
– momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei sau de stat a României, atât la plecarea în strainatate, cât si la înapoierea în tara.
Citeste mai departe pe legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!