Licitatiile prin care au fost dotate si reabilitate maternitatile in perioada 2008 – 2011, in vizorul DNA

 

Procurorii anticoruptie au luat luni la puricat mai multe spitale, dar si Ministerul Sanatatii, în urma unei sesizari facute de Oficiul European de Lupta Antifrauda. Functionari publici si medici sunt acuzati ca ar fi trucat licitatiile prin care au fost dotate si reabilitate maternitatile în perioada 2008 – 2011.

dnaUn nou scandal scoate la iveala coruptia din sistemul de sanatate românesc. Luni, la primele ore ale diminetii, procurorii au descins la sediul Ministerului Sanatatii, dar si la trei spitale publice din Bucuresti într-un dosar care vizeaza fapte de coruptie privind achizitiile din cadrul programului national de dotare si reabilitare a maternitatilor. În urma celor 20 de perchezitii au fost ridicate mai multe documente si calculatoare, atât de la spitalele Polizu, Cantacuzino si C.C. Iliescu cât si de la Ministerul Sanatatii. De asemenea, în vizorul DNA se afla si Asociatia Româna de Neonatologie.

Anchetatorii, care au colaborat în acest dosar cu autoritatile din Marea Britanie si din Olanda, sustin ca functionarii publici si medicii care au facut parte din comisiile de atribuire a unor contracte ar fi dat preferential contracte finantate de Banca Mondiala si de Banca Europeana de Investitii în perioada 2008 – 2011. În plus, procurorii spun ca firma olandeza de echipamente medicale care ar fi beneficiat de contractele ilegale ar fi oferit functionarilor care au avantajat-o diverse bunuri si servicii.

Angajatii au stat pe holuri jumatate de zi

Subsecretarul de stat în Ministerul Sanatatii, Razvan Vulcanescu, a declarat ca nu cunoaste cu exactitate care a fost valoarea contractului prin care cele peste 160 de maternitati din tara au primit echipamente medicale noi.

„Sunt verificate mai multe licitatii, nu pot spune daca a fost sau nu vorba despre contracte oferite cu dedicatie pentru ca este vorba de o achizitie desfasurata acum sapte ani. Noi nu aveam informatii cum ca ar fi existat nereguli la aceste licitatii”, a explicat Vulcanescu.

În timp ce procurorii verificau documentele, angajatii din minister au stat pe holurile institutiei, timp de mai multe ore. Vizate au fost trei departamente minister: Departamentul Achizitii, Unitatea de Management a Proiectelor Bancii Mondiale si Departamentul de Dispozitive Medicale.

Seful de clinica, în vizorul DNA

Chiar daca momentan urmarirea penala a fost începuta „in rem”, adica fata de fapte, doctorul Adrian Craciun, seful Clinicii de Neonatologie de la Spitalul Cantacuzino, a avut parte luni, dis-de-dimineata, de vizita procurorilor DNA, care au facut o perchezitie în cabinetul sau.

Pe lânga documente, anchetatorii i-au ridicat si computerul, la perchezitie fiind prezent inclusiv directorul Spitalului Cantacuzino, Iulian Brezean. „Sunt verificate strict documentele legate de programul national de neonatologie”, a precizat ieri seful unitatii medicale.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie