Consiliul Superior al Magistraturii a fost ales pentru a treia oara consecutiv membru in Comitetul Executiv al Retelei Europene a Consiliilor Judiciare

 

In perioada 11 – 13 iunie 2014 a avut loc la Roma, Italia, Adunarea Generala aniversara a Retelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ), eveniment la care au participat reprezentanti ai celor 20 de state membre RECJ si ai celor 16 observatori, informeaza CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii1Printre invitati s-a aflat si doamna Françoise Le Bail, Director General al DG Justice, Comisia Europeana, dat fiind parteneriatul constant pe care RECJ il are cu Comisia Europeana, in special in ceea ce priveste Tabloul de Bord al UE privind justitia (European Justice Scoreboard). De asemenea, au fost prezenti reprezentanti ai Comisiei Europene pentru Eficienta Justitiei (CEPEJ) si ai Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE).

Din partea Consiliului Superior al Magistraturii au participat domnul judecator dr. Adrian Bordea, presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, domnul procuror Gheorghe Muscalu, vicepresedinte al CSM, domnul judecator Horatius Dumbrava si domnul judecator Alexandru Serban, membri CSM, precum si domnul procuror Flavian Popa – sef serviciu Directia Afaceri Europene, Relatii Internationale si Programe din cadrul CSM.

In cadrul Adunarii Generale, membrii RECJ au adoptat Declaratia de la Roma, un document programatic prin care se constata progresele realizate de RECJ in cei 10 ani de la infiintare si prin care isi propune, printre altele, continuarea activitatii de sustinere a consiliilor judiciare de cooperare cu Comisia Europeana si cu alte organizatii europene privind justitia.

Cu aceasta ocazie, Consiliul Superior al Magistraturii din Romania a fost ales pentru a treia oara consecutiv membru in Comitetul Executiv al Retelei Europene a Consiliilor Judiciare.

Reteaua Europeana a Consiliilor Judiciare s-a infiintat in mod formal la Adunarea Generala a Retelei care a avut loc la Roma in anul 2004. Reteaua este alcatuita din institutii nationale din statele membre UE, institutii care sunt independente de executiv si legislativ si care au atributii privind sprijinirea sistemelor judiciare pentru indeplinirea unui act de justitie independent.

Consiliul Superior al Magistraturii din Romania a devenit membru al RECJ in anul 2007, iar de atunci a fost implicat in mod activ in proiectele desfasurate si in administrarea RECJ. De asemenea, CSM a coordonat mai multe proiecte privind reforma judiciara, independenta justitiei si responsabilitatea judecatorilor. infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie