Cartel Alfa sustine ca reducerea CAS cu 5% ar trebui sa se faca la angajat si nu la angajator

 

Conducerea Confederatiei Nationale Sindicale ‘Cartel Alfa’ solicita o întâlnire de urgenta, cu partenerii sociali, în cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social (CNT), pentru a discuta despre oportunitatea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, se arata într-un comunicat al confederatiei ‘Cartel Alfa.

Taxe‘O reducere a CAS cu cinci puncte procentuale la angajator înseamna de fapt o reducere cu aproximativ 19% a contributiei la sistemul de pensii, adica în jur de 6 miliarde lei pe an, producând un deficit important la bugetul asigurarilor sociale. Consideram ca o astfel de masura trebuie cântarita extrem de bine si adoptata într-o maniera în care sa îsi atinga efectele pozitive scontate’, precizeaza comunicatul.

Potrivit ‘Cartel Alfa’, reducerea contributiei ar trebui sa se faca pe partea angajatului, de aceeasi opinie fiind si reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene.

‘Scaderea drastica a consumului în România duce la blocaj economic. Daca dorim ca aceasta reducere sa nu se duca cu predilectie catre buzunarul personal al proprietarilor, atunci ea trebuie operata la angajat’, se mai spune în comunicat.

Organizatia sindicala sustine, totodata, ca neimpozitarea profitului reinvestit trebuie aplicata pentru toate categoriile de investitii, nu doar la cele pentru linii tehnologice.

Potrivit proiectului de Lege pentru modificarea Codului Fiscal, publicat de Ministerul Finantelor, reducerea contributiilor de asigurari sociale va avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat calculat la o medie anuala de 4,409 miliarde lei, în urmatorii cinci ani.

În 2014, impactul este estimat la minus 850 milioane lei, în 2015 la minus 4,86 miliarde lei, în 2016 la minus 5,206 miliarde lei si în 2017 si 2018 la minus 5,564 miliarde lei.

Conform proiectului de act normativ, cotele platite de angajatori, în functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii vor fi diminuate la 15,8% pentru conditii normale de munca, 20,8% pentru conditii deosebite de munca si 25,8% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca. În prezent, cotele sunt de 20,8%, 25,8% si, respectiv, 30,8%. capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie