Actiunea de verificare a calitatii activelor din bancile comerciale incepe pe 18 iunie

 

Autoritatile de supraveghere bancara vor începe, miercuri, actiunea de verificare a calitatii activelor din bancile comerciale, pe baza metodologiei europene, a anuntat, marti, presedintele Asociatiei Române a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

Radu Ghetea„Înteleg preocuparea Bancii Nationale de a verifica calitatea activelor bancare. Începând de mâine, si nu cred ca fac o divulgare a unui mare secret, cel putin la banca la care lucrez eu, ca sa nu vorbesc despre alte banci, începe verificarea calitatii activelor în conformitate cu modalitatea stabilita de Autoritatea de Supraveghere Europeana. Cu manualele BCE va fi verificata calitatea activelor bancilor din România, banci cu risc sistemic. CEC este o banca cu risc sistemic, are o cota de piata de aproape 8%. Am emotii pentru mâine, pentru ca este altceva, o alta verificare, cu alte instrumente cu care se masoara activitatea si, în general, când se desfasoara astfel de lucruri, se încheie cu niste recomandari sau cu niste concluzii: mai trebuie sa faceti provizioane sau mai trebuie sa mai aduceti capital. Fiecare, indiferent de cine este actionarul, este îngrijorat, ca CEO sau ca presedinte. Sigur, cu atât mai mult, când ai un actionar care este statul român, deciziile privind majorarea capitalului se iau cu viteza mai redusa. Sa nu anticipam, sa vedem care va fi rezultatul acestei verificari la noi si la alte câteva banci din sistem” a spus Ghetea.

Verificarea calitatii activelor din sistemul bancar se va derula în contextul programatei preluari, în noiembrie 2014, de catre Banca Centrala Europeana a rolului de autoritate de supraveghere în sistemul bancar european.

„Din noiembrie 2014, BCE îsi va asuma rolul de banca centrala de supraveghere unica, daca totul va merge conform masterplanului. Grupul de supraveghere ar urma sa aiba 1.000 de persoane, care vor lucra separat si vor ramâne în sediul vechi al bancii. BCE va putea supune supravegherii directe orice alta banca, folosind personal al BCE si al autoritatii nationale competente”, a explicat Cristian Bichi, seful Directiei de Gestionare a Riscurilor din BNR, în conferinta Uniunea Bancara Europeana.

Prin înfiintarea unei Autoritati Europene de Supraveghere se urmareste separarea functiei de politica monetara de cea de supraveghere. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie