Transgaz intentioneaza sa-si retraga banii din proiectul Nabucco

 

Actionarii Transgaz se vor întruni peste o luna în sedinta extraordinara pentru a vota, printre altele, acordul de reglementare a împartirii sumelor din contul escrow între asociatii Nabucco si cei ai Shah Deniz. „Aprobarea încheierii acordului de reglementare a transgazdistributiei sumelor din contul escrow între asociatii Nabucco si asociati ai Shah Deniz” se afla la punctul 1 al ordinii de zi a sedintei ce va avea loc la data de 17 iulie 2014, se arata în convocatorul postat pe site-ul Transgaz.
Contul escrow, în valoare de 13,5 mil. euro, a fost deschis în urma majorarii capitalului social al Nabucco cu 25 mil. euro, suma din contul escrow urmând a fi împartita la momentul reconcilierii care ar fi urmat sa aiba loc fie în cazul în care proiectul ar fi fost selectat, fie în cazul unui esec, asa cum s-a întâmplat în vara anului trecut, când consortiul care opereaza exploatarea gazeifera Shah Deniz din Azerbaidjan a selectat o alta ruta de export catre Europa, TAP, în detrimentul Nabucco West.
În urma acestui esec, dupa ce actionarii Transgaz au împrumutat compania Nabucco pentru a o salva de la insolventa, administratorii Transgaz au decis (dupa cum se arata într-un raport al companiei) lichidarea voluntara a companiei de proiect si a Companiilor Nationale Nabucco (NNC-uri), procedura controlata de asociatii NIC realizata prin intermediul unui lichidator.

În septembrie, OMV si Transgaz au împrumutat NIC cu 7,5 mil. euro

Spre sfârsitul lunii septembrie 2013, actionarii Transgaz au aprobat ajutorul pe care îl vor acorda Nabucco, suma împrumutata de firma de proiect Nabucco Gas Pipeline International din Austria (NIC) de la Transgaz Medias (TGN) si OMV Austria ridicându-se la 7,5 mil. euro, motivul acordarii acestui împrumut fiind evitarea intrarii NIC în insolventa.
Împrumutul a fost garantat de plata unei dobânzi si de acordarea de active viabile ale NIC, procedura fiind aprobata în sedinta Transgaz din data de 23 septembrie, data la care s-a stabilit si ca deficitul de lichiditati înregistrat de compania NIC, în valoare de 7,5 mil. euro, va fi acoperit partial cu suma de 1,34 de milioane de euro, acordata de Transgaz în vederea majorarii capitalului social al firmei de proiect.
Actionarii Transgaz au aprobat, luni, 23 septembrie, în AGA, închiderea controlata a NIC si a companiilor sale înfiintate în fiecare stat membru al consortiului, cu un buget de închidere totalizând suma de 20 milioane de euro si aprobat de comitetul de conducere al NIC.
„Aproba participarea SNTGN Transgaz SA împreuna cu OMV, în calitate de împrumutatori, la acordarea catre Compania Nabucco Gas Pipeline International GmbH Austria (NIC), în calitate de împrumutat, a unui împrumut în valoare totala de max. 7,5 mil. euro (din care cota Transgaz nu va depasi 50%), purtator de dobânda si garantat cu active viabile apartinând NIC, destinat sa acopere nevoia de lichiditati a NIC pentru evitarea situatiei de insolventa si a procedurilor legale aferente (inclusiv pierderea controlului asupra companiei NIC în favoarea unui lichidator)”, se arata în hotarârea AGEA.

Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie