Cu cat cresc amenzile de circulatie de la 1 iulie 2014?
Amenzile de circulatie vor creste incepand cu 1 iulie 2014, astfel ca cea mai mica suma pe care soferii care incalca regulile o vor plati va fi de 180 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1800 de lei. In ceea ce priveste persoanele juridice, acestea vor plati pentru abaterile efectuate intre 1890 de lei si 9000 de lei. Este deja a doua crestere a amenzilor rutiere din acest an, dupa cea care a avut loc la 1 ianuarie.
Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate, iar un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, se precizeaza in Codul rutier.
In momentul de fata, salariul minim este in valoare de 850 de lei, insa, de la 1 iulie, acesta va fi majorat la 900 lei, ceea ce inseamna ca si punctul-amenda va creste la 90 lei, fata de 85 lei, cat e in prezent.
Aceasta este deja a doua modificare a amenzilor de circulatie din acest an, ultima actualizare avand loc la 1 ianuarie, cand valoarea unui punct de amenda a ajuns la 85 de lei, de la 80 lei, cat a fost in 2013. Majorarea de la inceputul anului s-a datorat tot cresterii salariului minim pe economie.
Care va fi valoarea amenzilor de la 1 iulie?
In functie de gravitatea contraventiilor comise si de pericolul social pe care il prezinta, sanctiunile sunt ierarhizate in mai multe clase, carora le corespund un anumit numar de puncte-amenda.
Concret, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda;
clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amenda;
clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amenda;
clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda;
clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda (aceste sanctiuni se aplica numai persoanelor juridice).
Asadar, de la 1 iulie, amenzile vor fi, in functie de clasa:
de 180 sau 270 de lei (clasa I);
de 360 sau 450 de lei (clasa a II);
cuprinse intre 540 si 720 de lei (clasa a III-a);
cuprinse intre 810 si 1800 de lei (clasa a IV-a);
cuprinse intre 1890 si 9000 de lei (clasa a V-a).
Potrivit legislatiei rutiere, cu amenda prevazuta in clasa I sunt sanctionati soferii care conduc un autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv. De asemenea, 2 sau 3 puncte-amenda vor fi acordate si pentru nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers, precum si pentru conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberarii documentului de constatare a avariei.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!