Sorin Ovidiu Vintu si-a recunoscut faptele de care este acuzat in dosarul „Petromservice”
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu ar putea primi pâna la sapte ani de închisoare, dupa ce, la ultimul termen al procesului, si-ar fi recunoscut faptele de care este acuzat în dosarul „Petromservice”. Prejudiciul produs companiei se ridica, potrivit rechizitoriului facut de anchetatori, la peste 83,5 de milioane de euro.
Concret, „desi procurorii nu au putut proba ca Sorin Ovidiu Vîntu controla din umbra Petromservice si ar fi fost creierul întregului circuit financiar al spalarii banilor, la ultimul termen omul de afaceri a solicitat sa fie audiat si a sustinut ca era si este actionarul real al societatii Petromservice confirmând acuzatia procurorilor. Astfel, Vîntu a recunoscut faptele uimindu-si atât avocatii, cât si pe judecatorul care este investit cu solutionarea cauzei”, noteaza avocatura.com.
Cu toate acestea, mentioneaza sursa citata, avocata omului de afaceri, Angela Enache i-a cerut judecatorului achitarea clientului sau pentru infractiunea de complicitate la delapidare. „Având în vedere condamnarile anterioare ale clientului sau, aparatorul a formulat si o cerere subsidiara solicitând magistratului, în eventualitatea în care nu va dispune o solutie de achitare, sa aplice legea penala mai favorabila si sa constate ca sub aspectul tratamentului sanctionator legea penala mai favorabila este legea noua, care prevede pentru infractiunea de delapidare pedeapsa închisorii cuprinsa între 2 si 7 ani, care trebuie redusa cu jumatate ca urmare a denuntului pe care Sorin Ovidiu Vîntu l-a formulat împotriva lui Rudel Obreja”.
De asemenea, sursa citata arata ca, avocatul lui Liviu Luca a solicitat achitarea acestuia sustinând ca Liviu Luca nu a avut atributii de gestionare, administrare a patrimoniului Petromservice si a participat la Adunarile Generale ale Actionarilor Petromservice în care s-ar fi decis achizitionarea de actiuni la societati în Republica Moldova în calitate de actionar minoritar, desi procurorii îl acuza ca el era la acea data beneficiarul real al offshore-ului ce detinea 54% din actiunile Petromservice. În cazul în care instanta îi va gasi vinovati pe Sorin Ovidiu Vîntu si pe Liviu Luca, acestia risca sa piarda toata averea, întrucat procurorii au cerut mentinerea si valorificarea sechestrelor asupra 30 imobile apartind lui Luca si 24 imobile apartinând omului de afaceri.
O prima decizie în acest caz ar putea fi data pe 24 iunie
În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Turcan si fostii directori ai Petromservice Gheorghe Supeala si Zizi Anagnastopol au fost trimisi în judecata pentru spalare de bani si delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, actionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achizitia a 49,35% din actiunile societatii realizata prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculata în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevazut de Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE.
Citeste mai departe pe adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!