Proiect de lege: Parlamentarii vor decide in 24 de ore ridicarea imunitatii

 

PNL si PDL vor depune un proiect de lege care sa elimine privilegiile alesilor, când vine vorba de imunitate parlamentara.

parlamentCele doua partide vor ca verdictul pentru arestarea preventiva sau urmarirea penala sa fie dat în cel mult 24 de ore. În plus, cer ca parlamentarii sa nu se mai pronunte în legatura cu temeinicia probelor si oportunitatea arestarii.

Daca va fi sustinut doar de opozitie, acest proiect are sanse minime sa treaca în Parlament, astfel ca este important ca si partidele din opozitie sa îl sustina.

Proiectul va fi depus saptamâna viitoare.

Coruptia si obstructionarea justitiei pot strica relatiile dintre România si Statele Unite, au avertizat senatorii americani John McCain, Chris Murphy si Ron Johnson la venirea la Bucuresti, de saptamâna trecuta.

Cei trei oficiali au vorbit despre cât de importanta este combaterea coruptei pentru construirea unei societati democratice si au atras atentia ca, în Statele Unite, Congresul nu-si permite sa-si protejeze membrii, împotriva unor anchete ale procurorilor.

În aceste conditii, un deputat al puterii – Ion Raducanu (UNPR) – a propus ca si în România sa functioneze acelasi sistem ca la americani astfel încât imunitatea parlamentarilor sa fie eliminata cu totul.

Europarlamentarul Monica Macovei a cerut în 9 iunie ca PNL si PDL sa fie de accord în Parlament cu simplificarea procedurilor de ridicare a imunitatii pentru senatori si deputati. Astfel, votul sa se dea în maxim 48 de ore de la solicitarea procurorilor si sa fie la vedere, astfel încât fiecare ales sa-si asume raspunderea pentru optiunea sa. De asemenea, propune ca parlamentarii sa nu analizeze dosare si probe, acesta fiind atributul judecatorilor.

Numai în aceasta legislatura, sapte parlamentari au fost protejati de colegii lor. Cele mai recente cazuri sunt cel al senatorului PSD Marius Isaila acuzat de trafic de influenta si cel al deputatului Florin Popescu (suspendat din PMP), supranumit „baronul puilor”. Fostul ministru liberal Daniel Chitoiu a scapat si el de începerea urmaririi penale.

Pe lista parlamentarilor salvati de colegi se afla si deputatul PSD Vlad Cosma, dar si senatorul Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, acuzat de complot si subminarea economiei nationale. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie