Ministrul Rovana Plumb sustine initiativa legislativa de crestere a varstei de institutionalizare a copiilor
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice a dat publicitatii miercuri, 11 iunie 2014, un comunicat cu privire la cresterea vârstei de institutionalizare a copiilor, de la doi la trei ani.
În cadrul dezbaterii Infernul copiilor uitati, organizata la Palatul Parlamentului, de catre Fundatia Mereu Aproape si Asociatia “Ador Copiii”, cu sprijinul Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor, ministrul Rovana Plumb si-a exprimat sustinerea fata de initiativa legislativa de crestere a vârstei de institutionalizare a copiilor.
Aceasta a declarat: ”Numai printr-un efort conjugat putem crea copiilor climatul de care au nevoie pentru a se dezvolta sanatos si armonios. Locul copiilor nu este nici în unitati sanitare si nici în institutii. Acesta este motivul pentru care vom sustine propunerea legislativa ce vizeaza cresterea vârstei minime de institutionalizare de la doi la trei ani. Perioada de sedere a copilului în sistemul de protectie speciala trebuie sa fie cât mai scurta si, daca revenirea copilului în familie nu este posibila, pentru copiii care pot fi declarati adoptabili solutia trebuie sa fie adoptia. Trebuie ca Autoritatea nou înfiintata sa analizeze si sa regândeasca anumite etape ale procesului de adoptie, acolo unde acest lucru se impune”.
Un alt sustinator al initiativei, Gabriela Coman, presedintele ANPDCA, a afirmat: ”În calitatea mea de presedinte a ANPDCA, îmi propun sa scurtam termenele relativ mari si sa usuram procedura uneori greoaie de adoptie a unui copil. Prin aceasta sper ca numarul copiilor adoptati sa devina cât mai mare. În ceea ce priveste copiii din sistemul de protectie speciala, ne propunem sa avem intrari cât mai putine, o perioada de sedere cât mai mica si o iesire cât mai rapida. Aceste deziderate pot deveni realitate, daca familia va fi sprijinita sa se ocupe de cresterea si îngrijirea copilului, atunci când aceasta nu o poate face. Serviciile comunitare integrate si pachetul minim social sunt solutii pe care le analizam în prezent si speram sa le testam cât de curând”.
La finalul dezbaterii, participantii au hotarât sa-si uneasca eforturile în cauza îmbunatatirii situatiei copiilor români, în special a celor care nu se pot bucura de o familie. În acest sens, a fost semnata Carta Grupului de Initiativa. juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!