Legislatia receptiei constructiilor a fost modificata

 

Regulamentul de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora, aprobat prin Hotarârea Guvernului nr. 273/1994 a fost modificat recent prin Hotarârea Guvernului nr. 444/2014 publicata în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 409 din data de 3 iunie 2014.

constructieDaca pâna în prezent, Regulamentul de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora (aprobat prin Hotarârea Guvernului nr. 273/1994), prevedea ca la data terminarii tuturor lucrarilor prevazute în contract, executantul trebuia sa notifice doar investitorul, odata cu intrarea în vigoare a acestor modificari, în termen de 3 zile de la primirea notificarii investitorul are obligatia, la rândul sau, sa notifice ISC pentru desemnarea unui reprezentant în comisia de receptie. Procedura prevede, mai departe, ca ISC sa transmita în termen de 3 zile de la primirea notificarii desemnarea reprezentantului în respectiva comisie.

Astfel, comisiile de receptie pentru constructii si pentru instalatiile aferente vor fi alcatuite din cel putin 5 membri, din care obligatoriu un reprezentant al investitorului, un reprezentant al administratiei publice locale pe teritoriul careia se afla constructia, iar ceilalti vor fi specialisti în domeniu, dintre care unul poate fi reprezentantul ISC.

În schimb, pentru receptia obiectivelor de investitii finantate din fonduri publice, precum si pentru obiectivele de investitii constând în constructii încadrate în categoria de importanta A – „exceptionala” si B – „deosebita”, indiferent de sursele de finantare ale acestora, prezenta reprezentantului Inspectoratului de Stat în Constructii – ISC este obligatorie.

O alta noutate adusa de HG 444/2014 este aceea potrivit careia comisia de receptie va verifica si documentele doveditoare de la Inspectoratul de Stat în Constructii care certifica platile efectuate, respectiv achitarea cotei de 0,1% (cheltuielile pentru controlul statului în amenajarea teritoriala, urbanism si autorizarea lucrarilor de constructii) de catre investitor, precum si achitarea cotei de 0,70% lunare din cheltuielile de executare a constructiilor si a lucrarilor si va dispune amânarea receptiei în cazul lipsei acestei documentatii sau daca aceasta este incompleta. Mircea Comana, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie