Ioan Niculae sustine ca isi inchide fabricile din industria chimica peste o luna

 

Cel mai bogat român, Ioan Niculae, ameninta ca trage obloanele peste imperiul sau din industria chimica, peste o luna. Daca Guvernul nu se implica pentru a-l ajuta pe el si pe ceilalti mari consumatori de gaze, din industria îngrasamintelor din România ramâne doar Azomures, fabrica controlata de o casa de comert elvetiana. Niculae a mai folosit si în trecut marota închiderii fabricilor sale si a somajului pentru mii de angajati pentru a determina autoritatile sa-l sprijine într-un fel.

ioan niculaePe 15 iulie, imperiul industrial InterAgro al lui Ioan Niculae, cel mai bogat român, se închide. În aceasta data, este programata închiderea si intrarea în conservare a Viromet Victoria si a Chemgas Slobozia, ultimele doua combinate de îngrasaminte ce înca functioneaza, dupa ce Amurco Bacau, Nitroporos Fagaras, Donau Chem Turnu Magurele si Azochim Savinesti au fost deja închise. Toti cei 6.000 de angajati ai fabricilor vor fi trimisi în somaj. Pâna acum, Niculae a disponibilizat peste 4.000 de angajati.

Cele sase combinate chimice consuma laolalta, când functioneaza toate, circa 3 miliarde de metri cubi, la fel ca toata populatia României. În domeniul îngrasamintelor chimice, în afara de Niculae, doar Azomures mai reprezinta un actor important.

„Se poate verifica, toate contractele noastre de gaze si energie electrica expira în 15 iulie. Pretul gazului, care conteaza în proportie de 79% în costurile noastre, este prea mare. Nu mai putem functiona. Fiecare fabrica activa îmi aduce pierderi de 1,5 milioane de dolari, lunar, 9 milioane de dolari, în total”, a spus Niculae, pentru ECONOMICA.NET.

Potrivit acestuia, pretul gazului românesc a devenit prohibitiv pentru industrie si este mai scump chiar decât cel de pe pietele vestice. În acest sens, ofera exemplul hub-ului Baumgarten, de referinta pentru piata central si est-europeana, unde pretul este de 295 de doari pe mia de metri cubi, în timp ce Romgaz vinde pe piata libera si cu 320 de dolari pe mia de metri cubi. Pretul prohitiv al gazului s-ar fi suprapus cu o conjunctura defavorabila pe piata îngrasamintelor, o supraoferta ce genereaza preturi mici, astfel încât activitatea este ineficienta, spune Niculae.

Omul de afaceri nu a precizat daca închiderea fabricilor este defintiva, sau doar temporara, însa afirma ca, în cazul în care situatia nu se remediaza pe termen scurt, se gândeste inclusiv la relocarea lor. „Le desfacem bucata cu bucata si le mutam în alta tara”, spune Niculae. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie