Cati bani vor scoate din buzunar angajatorii incepand cu 1 iulie pentru a plati un salariu minim pe economie?
Salariul minim brut pe tara va creste din 1 iulie de la 850 de lei, cat este in prezent, la 900 de lei, aceasta fiind cea de a doua majorare din acest an. Prima a avut loc pe 1 ianuarie, cand salariul minim brut a urcat de la 800 de lei la 850 de lei. Marirea care se va aplica de luna viitoare presupune ca angajatorii vor trebui sa scoata in plus din buzunar nu doar 50 de lei pe luna, ci mai mult decat atat. “Salariul total” pe care il vor suporta pentru fiecare angajat va fi mai mare de 900 de lei. Mai exact, acesta include taxe pe care angajatorii vor trebui sa le achite la stat pentru respectivul salariat. In plus, la toate acestea se adauga, in unele cazuri, si cheltuielile pentru transmiterea in Revisal a modificarilor salariale.
Conform HG nr. 871/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013, salariul minim pe economie va creste din 1 iulie, la 900 lei pe luna.
Incepand cu data de 1 iulie 2014, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna in anul 2014, reprezentand 5,357 lei/ora”, se mentioneaza in actul normativ citat.
Aceasta este cea de a doua majorare operata de Executiv in acest an, dupa ce la 1 ianuarie salariul minim pe economie a crescut la 850 de lei lunar, de la 800 de lei lunar.
Atentie! Angajatorii care stabilesc salarii mai mici decat cel minim risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei.
Cati bani vor scoate din buzunar angajatorii pentru a plati un salariu minim pe economie?
Majorarea salariului minim din 1 iulie presupune cheltuieli suplimentare pentru angajatori. Mai exact, acestia vor plati in plus de luna viitoare peste 60 de lei lunar.
In primul rand, angajatorii vor trebui sa plateasca fiecarui angajat cu 50 de lei mai mult decat pana acum.
In al doilea rand, la cei 50 de lei in plus, se vor adauga alti 14 lei pentru contributiile la stat pe care angajatorii vor trebui sa le achite.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!