Modificarea legii de organizare si functionare a Autoritatii de Supraveghere Financiara sub lupa DNA
Potrivit Laurei Kovesi, mai multi politicieni si-au conditionat votul pentru modificarea legii de organizare a ASF.
Când un senator sau un deputat comite o fapta de coruptie, solicita bani sau bunuri sau alte foloase pentru a vota într-un anume fel, pentru a introduce în lege un anume amendament si comite o fapta de natura penala, atunci nu sunt sub protectia Constitutiei.(…) Este pentru prima data când avem informatii si suspectam ca s-ar fi oferit bunuri sau foloase pentru ca aceasta lege sa fie adoptata într-un anume fel. Este o investigatie în curs, deocamdata este o suspiciune care trebuie dovedita sau infirmata prin probele pe care le administram”, a declarat Laura Kovesi, sefa DNA, într-un interviu recent.
Actul normativ la care face referire procurorul sef este Ordonata de Urgenta 94 din 2013, prin care era modificata legea de organizare si functionare a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Printre mai multe articole modificate, atrage atentia unul nou introdus, potrivit caruia membrii ASF trebuie sa aiba „o experienta profesionala în domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare, de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor”, conditie esentiala pentru a elimina pe unul dintre candidatii la functia de vicepresedinte al ASF, rivalul presedintelui de atunci al institutiei, Dan Radu Rusanu, între timp trimis în arest.
Pionul Daniel Chitoiu
Ordonanta care completa legea de functionare a ASF a fost initiata de fostul ministru al Finantelor Daniel Chitoiu finul lui Rusanu- si semnata de premierul Victor Ponta si de ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, pe 16 octombrie 2013.
Motivele invocate de Chitoiu pentru modificarea legii ASF „erau dintre cele mai nobile”. Astfel, printre ele regasim cerinte ale Comisiei Europene, ale Fondului Monetar International si pretextul reducerii cheltuielilor prin micsorarea numarului de membri în ASF.
Cine a semnat „pentru”
Pe 30 octombrie, legea pentru aprobarea ordonantei a primit aviz pozitiv din partea Comisiei pentru munca, documentul fiind semnat de deputatul PSD Florin Iordache, în calitate de presedinte. Pe 6 noiembrie, Comisia pentru Afaceri Europene, prin semnatura lui Relu Fenechiu (PNL), a dat si ea aviz favorabil. Alte doua comisii, cea de Buget si cea pentru Politica economica, au aprobat favorabil ordonanta initiata de Chitoiu. Astfel, pe document si-au pus semnatura deputatii Gheorghe Dragomir (PNL), Mihai Tudose (PSD), Mihai Aurel Dontu (PNL) si Cornel Itu (PSD).
Citeste articolul integral pe evz.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!