Mai mult de jumatate dintre aparatele de climatizare de pe piata din Romania sunt depasite

 

Mai mult de jumatate dintre aparatele de climatizare sunt depasite, functioneaza cu substante toxice si au consumuri prea mari de energie. O directiva europeana le interzice, dar în magazine înca se mai comercializeaza.

bloc fatada aer conditionat, antene tvÎn România nu exista nicio fabrica de aparatura pentru aer conditionat, dar piata locala se ridica la 30-50 de milioane de euro. Iar din import au fost aduse, pe lânga marcile consacrate, si instalatii de calitate mai joasa, al caror pret este mult mai mic.

Conform Directivei ERP 2009/125, intrata în vigoare de la 1 ianuarie 2013, aparatele cu compresor tip ON/OFF sunt interzise de la comercializare, dar si acum înca se mai comercializeaza astfel de instalatii vechi, care au un consum energetic de câteva ori mai mare decât cele noi.

„Prin înlocuirea vechilor sisteme cu cele de tip inverter, consumul de energie este redus cu pâna la 30%, iar cel al emisiilor de carbon cu 20%“, a declarat ieri Florin Radulescu, directorul general al AVI Compact – principalul importator în România al marcilor premium de climatizare (Daikin, Vaillant, Viessmann, De Dietrich, Tecnair LV si France Air).

Frica de facturi accelereaza vânzarile

Într-o perioada în care se construieste extrem de putin, ar fi de asteptat ca si piata de aer conditionat sa se contracteze, însa nu este deloc asa.

Specialistii de la AVI Compact au remarcat o crestere a ponderii proiectelor de eficientizare energetica pentru clientii corporate, având în vedere necesitatea tot mai stringenta de a economisi energia, mai ales în cladirile mari.

„În 2014, compania a observat, ca tendinta a pietei, pe segmentul corporate, îndreptarea clientilor spre proiecte de eficientizare, pentru reducerea consumului de energie si a costurilor de mentenanta. Solutiile de eficientizare energetica sunt personalizate si presupun servicii de audit energetic, studii de recomandari, solutii de proiectare si montaj. Prin proiectele de eficientizare, consumul de energie se poate reduce cu 30%“, a aratat Florin Radulescu.

Cei mai importanti clienti AVI Compact pe proiecte de eficientizare energetica sunt din zona bancara si de retail, dar si din sectorul hotelier. Compania vizeaza si birourile de arhitectura si de proiectare.

Potrivit liderului companiei, piata româneasca a aerului conditionat este împartita între sectorul rezidential (60%-70%), reprezentat de locuintele particulare, si cel corporate – banci, hoteluri, cladiri de birouri (30%-40%), acesta din urma resimtind cel mai acut nevoia de upgradare.

E nevoie si aici de un program „Rabla“

Având în vedere starea tehnica depasita în care se regasesc mai mult de jumatate dintre sistemele de climatizare si consumul energetic mare al acestora, ca sa nu mai vorbim de Directiva 125, necesitatea demararii unui program de tip „Rabla“ este evidenta.

„S-ar cere, într-adevar, un astfel de program, dar deocamdata nu e sustinut de nimeni pentru ca acele aparate vechi si echipamentele dezafectate nu se mai pot folosi la nimic“, a mai spus Florin Radulescu.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie