Concluziile avocatului general al CJUE privind timbrul de mediu

 

Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat de mai multe ori cu privire la taxele auto impuse de Guvernul Romaniei, pe care le-a declarat ilegale, caci contravin reglementarilor europene. In plus, contribuabilii romani nu pot plati o taxa pentru o masina achizitionata din Uniunea Europeana, intrucat tara noastra este deja stat membru. Pe rolul Curtii se afla, din nou, o cauza privind taxa auto platita de romani in prezent. Concret, Tribunalul Sibiu a formulat o intrebare preliminara, pentru a stabili daca timbru de mediu respecta sau nu cerintele Tratatului privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).

Taxa de timbruTimbrul de mediu, ce inlocuieste vechea taxa de poluare, se plateste incepand din 15 martie 2013, fiind reglementat de OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Conform prevederilor instituite la acea data, timbrul de mediu este platit o singura data, in situatii precum prima inmatriculare a unui autoturism in Romania sau la transcrierea dreptului de proprietate pentru masinile rulate pentru care nu s-a achitat nicio taxa de poluare.

Desi este in vigoare de mai bine de un an, timbrul de mediu continua sa starneasca o serie de controverse, mai ales ca el poate fi contestat de contribuabili in instanta.

Inca din 2013, Carmen Diaconu, avocat in cadrul firmei Olteanu&Asociatii, atentiona ca toate actiunile promovate pentru recuperarea timbrului de mediu vor fi solutionate in mod favorabil de catre instantele de judecata, estimand ca numarul dosarelor pe aceasta problema va creste foarte mult.

Lucru care s-a si intamplat, astfel ca instantele au pe rol mai multe situatii de acest fel. Este si cazul Tribunalului Sibiu, care, pentru a solutiona cererea unui reclamant, a adresat Curtii de Justitiei a Uniunii Europene o intrebare preliminara, pentru a stabili daca timbru de mediu respecta sau nu cerintele Tratatului privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).

De ce a sesizat Tribunalul Sibiu Curtea de Justitie a Uniunii Europene?

Potrivit informatiilor publicate de CJUE, in cursul anului 2009, reclamantul a cumparat un autovehicul dintr-un stat al UE, pentru care a platit, la inmatricularea in Romania, o suma de 5.153 RON (aproximativ 1200 euro) cu titlu de taxa pe poluare, prevazuta de OUG nr. 50/2008.

Contribuabilul a depus o cerere de restituire a acestei sume, iar actiunea i-a fost admisa de Tribunalul Sibiu, care a obligat Administratia Fondului pentru Mediu, beneficiarul taxei, sa restituie taxa. Ulterior, insa, institutia obligata la restituire a formulat apel, asadar cauza a fost reinscrisa pe rolul Tribunalului Sibiu.

In acelasi timp, insa, au intrat in vigoare si reglementarile privind timbrul de mediu, iar reclamantului i s-a calculat din nou taxa, al carei cuantum a fost stabilit la 8.126,44 RON, mai mare, deci, decat taxa pe poluare platita anterior.

„Or, in temeiul articolului 12 alineatul (1) din O.U.G. nr. 9/2013, reclamantul nu ar mai avea dreptul sa recupereze taxa pe poluare si dobanzile aferente acesteia, suma pe care o platise fiind retinuta de autoritatile fiscale si de mediu cu titlu de timbru de mediu, intrucat valoarea timbrului de mediu era mai ridicata decat taxa pe poluare pe care o platise”, se arata in informatiile CJUE.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie