Seful DNA nu cunoaste conditiile in care bunurile confiscate sunt comercializate de MFP

 

Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat marti, la TVR1, ca pe site-ul Ministerului Finantelor Publice nu se regasesc magazinele în care se vând bunurile confiscate si ca nu se cunosc conditiile în care acestea sunt comercializate.

Codruta Kovesi3Ea a sustinut nu cunoaste motivele pentru care MFP nu are eficienta în recuperarea bunurilor, dar a precizat ca doar DNA a indisponibilizat bunuri de 300 de milioane de euro anul trecut. Kovesi a explicat ca, din momentul în care hotarârea de condamnare prin care s-a dispus confiscarea este definitiva, aceasta se comunica la MFP, institutia care trebuie sa puna în aplicare dispozitiile date de instanta. „Pentru unele situatii exista termene, pentru altele nu. De exemplu, daca sunt bunuri perisabile, atunci exista niste termene prevazute de lege. Nu cred ca regasim pe site-ul MFP magazinele în care se vând astfel de produse sau de bunuri. Nu stim în ce conditii sunt ele comercializate, nu cunosc care este organizarea interna pentru birourile sau serviciile care au atributii în acest scop”, a afirmat seful DNA.

Kovesi a atras atentia ca sunt situatii în care inculpatii, desi condamnati, continua sa-si foloseasca locuintele sau poate uneori imobilele pe care le detin pentru ca nimeni nu trece la executarea silita a acestora.

Ea a precizat ca a transmis de foarte multe ori ca exista aceasta situatie la toate grupurile de lucru la care a participat, inclusiv ministrului Justitiei în întâlnirile avute în cadrul evaluarilor expertilor europeni, în conditiile în care una dintre probleme este aceea a recuperarii pagubelor. „Noi ca si procurori suntem foarte preocupati ca atunci când se constata ca se realizeaza prejudicii în dauna statului sau unei persoane private sa încercam sa recuperam în integralitate acel prejudiciu. Si am constatat, din datele puse la dispozitie de MJ pe site-ul institutiei, ca doar 5% din hotarârile de condamnare sunt executate”, a spus seful DNA.

Întrebata daca sunt vinovati cei de la MFP/ANAF, Kovesi a precizat ca este obligatia lor sa execute aceste hotarâri. „Daca noi avem indicii ca în cadrul procedurii de executare silita, spre exemplu într-o astfel de situatie, cineva a pretins bunuri sau bani pentru a nu pune în executare hotarârea cu siguranta facem dosar penal. În rest, daca nu avem fapte de coruptie, nu întotdeauna este obligatia noastra sa facem dosare penale. Nu cred ca aceasta problema trebuie sa se rezolve de DNA sau prin dosare penale sau prin arestari. Cred ca este o problema care se poate rezolva printr-un regulament intern si printr-o observare atenta a modului în care se executa aceste hotarâri”, a punctat seful DNA.(AS — autor: Madalina Cochinescu, editor: Claudia Stanescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie