Restaurantele obligate de UE sa afiseze lista alergenilor alimentari din retete

 

Restaurantele, cafenelele si scolile sunt fortate de Uniunea Europeana sa identifice si sa afiseze o lista cu 14 alimente care ar putea cauza reactii alergice.

restaurantLegea va intra in vigoare anul acesta si va schimba felul in care este vanduta mancarea din supermarketuri, restaurante, cantine si scoli. Oricine vanzator de alimente va fi obligat sa incadreze ingredientele produsului vandut inr-una din cele 14 categorii de alergeni alimentari, de la soia, lapte si mustar la susan, lupin sau dioxid de sulf. Desi aceasta noua lege nu va afecta branduri cunoscute, care folosesc o paleta limitata de ingrediente, precum McDonald’s si KFC, le va da mari batai de cap comerciantilor independenti, care-si schimba felurile de mancare in functie de ingredientele disponibile.

Directorul Asociatiei Restaurantelor din Marea Britanie a declarat ca este ridicol de complicat si aproape imposibil pentru majoritatea restaurantelor sa respecte noua lege. „Desi este bine intentionata, este extreme de complicata. Trebuie sa analizam fiecare produs din meniu, si, de exemplu, daca vrem sa cumparam sosuri, trebuie sa contactam producatorii si sa le cerem detalii despre alergeni”, a adaugat barbatul, care este de parere cel mai bine ar fi ca persoanele cu alergii sa atentioneze chelnerii înainte de a da o comanda. Astfel, acestia vor fi capabili sa precizeze care sunt felurile de mâncare care le-ar putea provoca alergii.

Cei 14 alergeni alimentari:

1. Gluten
2. Crustacee
3. Moluste
4. Peste
5. Alune
6. Lupin
7. Alune de copac
8. Soia
9. Oua
10. Lapte
11. Telina
12. Mustar
13. Susan
14. Dioxid de sulf

Madalina Batrinca, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie