Procurorii DNA sustin ca oficiali romani implicati in privatizarea SC Electrica SA vor sa favorizeze ENEL

 

Oficiali români implicati în privatizarea SC Electrica SA au în vedere, în schimbul unor sume de bani, favorizarea grupului italian Enel în procedura de privatizare a SC Nuclearelectrica SA, unitatile 3 si 4, sustin procurorii DNA.

ElectricaInformatia apare în referatul prin care procurorii au solicitat Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a vicepresedintelui Autoritatii Nationale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Dumbraveanu, si a unui director Enel, Florin Gugu, acuzati de fapte de coruptie.

„De asemenea, reprezentanti de la nivelul conducerii institutiilor implicate în privatizarea Electrica au în vedere favorizarea grupului italian Enel în procedura de privatizare a Nuclearelectrica, unitatile 3 si 4, în schimbul unor sume de bani”, se arata în referatul DNA.

Procurorii noteaza ca, în cadrul procesului de privatizare a Electrica, pachetele majoritare de actiuni a fost preluat de catre grupul italian Enel S.p.A. pentru SC Electrica Banat SA, SC Enel Muntenia Sud SA si SC Enel Dobrogea SA.

DNA arata ca, pentru Enel Dobrogea si Banat nu a fost stipulat niciun angajament de investitii, iar pentru Enel Muntenia Sud nu au fost respectate obligatiile de investitii, „cu acordul tacit al autoritatilor române din cadrul ANRE, investitiile partiale raportate fiind acceptate, fara procedurile de verificare si control din partea reprezentantilor ANRE, în schimbul unor sume de bani date cu titlu de mita persoanelor din comisiile de control si receptie”.

Neasumarea obligatiilor de investitii a fost constatata în anul 2012 de Curtea de Conturi a României.

Potrivit DNA, prin intermediul SC Enel Servicii Comune SA, partea italiana acopera participatia proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de Enel.

„Aceasta societate este folosita ca entitate comerciala intermediara scoaterii din tara a sumelor de bani obtinute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani directionate catre Enel Investment Holding BV, societate comerciala cu sediul în Amsterdam — Olanda, aflata în Grupul Enel, sumele de bani revenind în tara prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligatiilor de investitii angajate de partea italiana. În sensul celor aratate, participatia ca obligatie de investitie din partea actionarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coactionar este statul român, respectiv Enel Muntenia Sud, fara a putea fi cuantificata ca participatie proprie a partii italiene”, declara DNA.

Procurorii DNA l-au retinut joi pe Claudiu Dumbraveanu pentru luare de mita si pe Florin Gugu, director Enel, pentru dare de mita. În acelasi dosar a fost retinut si Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International, pentru complicitate la luare de mita.

„În 2013, suspectul Dumbraveanu, vicepresedinte ANRE si membru al Comitetului de reglementare, a pretins si a obtinut de la suspectul Gugu, în baza unei întelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International, al carei asociat este suspectul Ciubotaru. Foloasele necuvenite constau în atribuirea a doua contracte de executie lucrari în valoare totala de peste 407.000 lei, în schimbul îndeplinirii de catre Claudiu Dumbraveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 si 3 octombrie 2013 a unor interventii, în virtutea functiei, pentru avantajarea intereselor Enel, si anume: micsorarea procentului de reducere a tarifelor de la—6% la—1,3%, majorarea unui spor de eficienta de la 25% la 50% si informarea Enel despre faptul ca un control nu avea la baza o reclamatie, ci era în programul anual de control”, se arata într-un comunicat al DNA.(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie