Electorata. Debitorii ies pe minus dupa restructurare

 

Guvernul s-a gândit sa ajute debitorii cu venituri mici si probleme la plata ratelor prin acordarea unei deduceri speciale pentru credite. Cei care fac o restructurare are urma sa primeasca niste bani în plus de la angajator, însa masura se adreseaza mai mult celor care sunt într-o situatie disperata, pentru ca banii neimpozitati din salariu nu sunt suficienti pentru a acoperi costurile unei restructurari.

bancileDeducerea speciala pentru credite sau „electorata”, cum a numit-o presa, este una dintre masurile anuntate de guvern cu mult înainte sa fie aprobate.

Actul normativ referitor la aprobarea acestei scheme care se vrea un sprijin pentru populatia cu venituri mici si cu rate la banci ar urma sa fie aprobat în sedinta de Guvern de azi.

Prezentata initial (neoficial) sub forma unui credit fiscal, electorata a fost pusa în dezbatere publica ca o modificare a Codului Fiscal prin care debitorii care îsi restructureaza creditele în perioada urmatoare pentru doi ani vor primi ulterior, tot timp de doi ani, o deducere fiscala la o suma egala cu valoarea redusa din rata, dar nu mai mult de 900 de lei.

Desi suma de 900 de lei pare mare, în realitate aceasta reprezinta doar un cuantum la care nu se mai aplica impozitul pe venit de 16% (asa cum se întâmpla si în cazul deducerii personale), si banii care se întorc la debitorul cu contract de munca nu pot fi mai multi de 144 de lei.

Însa 144 de lei reprezinta suma maxima care se poate întoarce la debitorul contribuabil si este foarte greu de atins în realitate. Pentru aceasta deducere speciala se pot califica doar debitorii care au un venit de pâna la 2.000 de lei (înca nu stim daca este vorba de brut sau net), care fac o restructurare pe doi ani prin care rata lunara se reduce cum maximum jumatate. Sansele ca un debitor cu un venit de 2.000 de lei sa îsi plateasca în mod curent ratele de 1.800 de lei sunt foarte reduse. Potrivit proiectului de ordonanta, debitorii trebuie sa aiba creditele la zi sau întârzieri de sub 90 de zile.

Restructurarea, operatiune cu costuri mari pentru debitor

Amânarea la plata a pâna la jumatate din rata lunara nu se face fara costuri pentru debitor, nici în mod normal, nici în conditiile speciale ale electoratei.

Proiectul de OUG spune ca sumele neplatite în perioada de rata redusa se împart, ulterior, în mod egal, într-o perioada egala cu prima, si se adauga la rata „normala”, ceea ce face ca la expirarea perioadei de rata redusa, rata curenta sa creasca brusc. De asemenea, creditul se prelungeste cu perioada solicitata la restructurare (maximum 2 ani). Un avantaj pentru clientul bancii este reprezentat de faptul ca bancile n-au voie sa îi puna dobânzi mai mari clientului pentru restructurare.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie