Ministerul de Interne nu are niciun instrument eficient pentru combaterea persoanelor care cer ilegal bani soferilor pentru parcare

 

Ministerul de Interne a ajuns la concluzia ca nu are niciun instrument eficient prin care sa combata persoanele care cer ilegal bani soferilor pentru parcare, constatând ca doar 9% din amenzi sunt si achitate si sustinând ca singurele solutii sunt pliantele educative si refuzul soferilor de a plati.

ministerul afacerilor interneLa aceasta concluzie s-a ajuns dupa ce au fost reclamate numeroasele cazuri în care soferilor li se cer bani de catre persoane neîndreptatite pentru a fi lasati sa parcheze masina pe spatiul public, cu amenintari sau acte de violenta asupra conducatorului auto sau a autoturismului în cazul unui refuz, iar autoritatile au fost întrebate ce intentioneaza sa faca pentru a îndeparta acest pericol la adresa cetatenilor.

Raspunsul conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) indica faptul ca acest fenomen a fost analizat la nivelul Politiei Române, care a putut identifica doar cauzele, nu si solutia de rezolvare.

Astfel, conform unui document parafat de conducerea Ministerului de Interne, vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, „cazuistica” înregistrata la nivelul Politiei Române releva faptul ca aparitia acestui fenomen este favorizata de mai multe elemente, printre care obtinerea de venituri facile fara a depune un minim efort, neimplicarea eficienta a administratorilor locurilor de parcare în gasirea unor solutii viabile de eradicare a fenomenului, neintegrarea in societate a unor „categorii de persoane apartinând minoritatilor etnice”, inexistenta unor masuri de protectie eficiente pentru categoriile de persoane defavorizate, nesupravegherea mi norilor de catre parinti sau tutori legali.

Un alt factor este neachitarea sanctiunilor contraventionale aplicate pentru savârsirea unor astfel de fapte, doar 9% din contraventiile aplicate fiind si platite.

„Politistii si jandarmii aplica sanctiuni contraventionale pentru fapta de «apelare, în mod repetat, la mila publicului, de catre o persoana apta de munca». Se impune, însa. a fi facuta precizarea ca, în cazul sanctiunilor contraventionale aplicate, majoritatea celor sanctionati nu îsi achita amenzile. Cu toate eforturile depuse de personalul institutiei noastre, un numar mare de procese-verbale de constatare întocmite de catre politisti/jandarmi se prescriu sau nu pot fi puse în executare de catre organele fiscale întrucât nu pot fi identificate bunurile urmaribile în vederea executarii sau contravenientul nu mai locuieste la adresa de domiciliu înscrisa în actul de identitate”, se arata în documentul ministerului.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne sustine ca este „preocupata” pentru gasirea unor solutii care sa conduca la combaterea acestui fenomen, dar arata în acelasi timp ca, pentru realizarea acestui „obiectiv”, este necesara implicarea atât a cetatenilor, care ar trebui sa nu mai dea curs solicitarilor acestor persoane, cât si a Politiei Locale, care are în atributii si mentinerea ordinii publice în parcarile auto aflate pe domeniul public sau privat.

Ministerul are totusi si un raspuns în ceea ce priveste modul în care vor continua sa actioneze politistii si jandarmii pentru combaterea acestor actiuni ilegale: „Distribuirea de materiale cu continut preventiv-educativ”.

Noul Cod Penal, intrat în vigoare în luna februarie a acestui an, nu mai incrimineaza ca infractiune fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apeleaza în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material. Thomas Dinca, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie