Privatizarea Electrica. Estimarile analistilor privind pretul actiunilor

 

Cel mai mic dar si cel mai probabil pret cerut de stat, pentru 51% din Electrica, va fi foarte apropiat de valoarea nominala a unei actiuni, de 10 lei / titlu, dar nu mai mare de 12 lei, potrivit estimarilor analistilor consultati de ECONOMICA.NET. Oficialii dezmint ca ar viza pragul de 10 lei / actiune, alertati de faptul ca pe piata s-a format deja un curent de opinie favorabil acestui pret, minimul permis de lege pentru majorarea de capital la Electrica.

bursa urcare actiuniDaca ar fi fost posibil legal, piata ar fi dispusa sa dea cu pâna la 30% mai putin decât minimul celor 10 lei pentru o actiune Electrica, în oferta publica initiala de vânzare a actiunilor Electrica (IPO), potrivit estimarilor unora dintre analistii consultati de ECONOMICA.NET. Legea impune însa ca pretul minim sa fie egal cu valoarea nominala.

Cel mai mare pret cerut prin IPO ar putea sa se apropie de 15 lei, potrivit altor analisti, ca si indiciilor oficiale.

Oferta ar urma sa înceapa în a doua jumatate a lunii, iar preturile vor fi cunoscute dupa aprobarea lor de Guvern, odata cu prospectul de emisiune al IPO, eveniment asteptat pentru 11 iunie.

Alertati de faptul ca deja s-a creat pe piata un curent de opinie favorabil pretul minim de 10 lei / actiune, Gabriel Dumitrascu, seful privatizarilor din Departamentul pentru Energie si Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) au spus ca informatia privind respectivul pret nu ar avea temei, potrivit unor declaratii citate vineri de Bursa.ro.

Estimari si „temeiuri”

Totusi, cele mai pesimiste opinii din piata au temeiuri concrete. În primul rând, strategii guvernamentali au lasat piata sa gaseasca diferite repere despre suma pe care ar vrea s-o strânga Electrica prin IPO programata în a doua jumatate a acestei luni.

Unele declaratii ale oficialilor plaseaza valoarea ofertei Electrica peste cea a Romgaz, de 390 de milioane de euro, fara sa excluda valori mai apropiate de 300 de milioane. Acestea sunt niste indicatii de pret.

Aceste repere conduc la pretul de 10 lei / actiune.

Citeste articolul integral pe economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie