Finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist. Exceptie de neconstitutionalitate respinsa
În Monitorul Oficial al României nr. 322 din data de 5 mai 2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 95 din 27 februarie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 4 teza a doua raportate la cele ale art. 33, precum si ale art. 33, art. 34 si art. 35 din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.
Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de Stefan Anghel într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti – Sectia a V-a civila.
Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate îl constituie dispozitiile art. 4 teza a doua raportate la cele ale art. 33, precum si ale art. 33, art. 34 si art. 35 din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, acestea având urmatorul continut:
Art. 4:
“Dispozitiile prezentei legi se aplica […], cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instantelor […] la data intrarii în vigoare a prezentei legi.”;
Art. 33:
“(1) Entitatile învestite de lege au obligatia de a solutiona cererile formulate potrivit Legii nr. 10/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, înregistrate si nesolutionate pâna la data intrarii în vigoare a prezentei legi si de a emite decizie de admitere sau de respingere a acestora, dupa cum urmeaza:
a) în termen de 12 luni, entitatile învestite de lege care mai au de solutionat un numar de pâna la 2.500 de cereri;
b) în termen de 24 de luni, entitatile învestite de lege care mai au de solutionat un numar cuprins între 2.500 si 5.000 de cereri;
c) în termen de 36 de luni, entitatile învestite de lege care mai au de solutionat un numar de peste 5.000 de cereri.
(2) Termenele prevazute la alin. (1) curg de la data de 1 ianuarie 2014.
(3) Entitatile învestite de lege au obligatia de a stabili numarul cererilor înregistrate si nesolutionate, de a afisa aceste date la sediul lor si de a le comunica Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Datele transmise de entitatile învestite de lege vor fi centralizate si publicate pe pagina de internet a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.
(4) Cererile se analizeaza în ordinea înregistrarii lor la entitatile prevazute la alin. (1).”;
Citeste mai departe pe juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!