Somajul in Romania

 

Studiile recente, efectuate la sfarsitul lunii februarie 2014 cu privire la rata somajului, sunt ingrijoratoare. Desi, ponderea cea mai mare de 74,06% este ocupata de persoanele fara studii, cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional, exista o pondere de 6,72% ocupat de cei cu studii universitare. Se pare ca barbatii ocupa primul loc dintre cei fara locuri de munca.

someriDaca situatia pare ingrijoratoare, se pare ca din cei ce aplica pentru somaj, doar aproximativ jumatate primesc indemnizatii. Care ar putea fi considerat motivul principal? Lipsa interesului pentru un loc de munca, studiile nefacute sau neterminate, lipsa accesului la informatii, numarul mic de locuri oferite pe piata? Toate acestea sunt doar cativa dintre factorii care contribuie la cresterea numarului de someri.

Cele mai ridicate niveluri ale ratei somajului au fos atinse in urmatoarele judete: Vaslui(11,53%), Mehedinti(10,34%), Teleorman(10,16%), Dolj(9.68%), Alba(9,30%), Galati(9,05%), Buzau(8,54%), Ialomita(8,21%), Olt(7,94%), Gorj(7,79%), urmate de judetele Calarasi(7,75%) si Dambovita(7,67%). Numarul mare de someri existenti in Romania, dar si cresterea continua a acestuia, afecteaza in principal tinerii. Se pare ca Romania ocupa cea mai mare pondere din Uniunea Europeana de oameni care nu ocupa un loc de munca. Ponderea ocupata de tineri in randul celor fara somaj este una destul de ingrijoratoare. In timp ce in Europa tinerii ocupa 20% dintre cei fara un loc de munca, in Romania procentul este de 23%. Acestia sunt privati de evolutia lor in cadrul unei firme, companii, unii dintre ei neavand nici macar ocazia. Ca sa nu mai mentionam ca rata mare a somajului afecteaza si economia tarii. Diana State, alinagorghiu.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie