Cum se calculeaza pensia?

 

Sistemul public de pensii are ca principii fundamentale de constructie principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se în temeiul contributiilor de asigurari sociale platite, precum si principiul solidaritatii sociale, conform caruia participantii la sistemul public de pensii îsi asuma reciproc obligatii si beneficiaza de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlaturarea riscurilor asigurate prevazute de lege.

pensii mariDin acest motiv, calculul pensiei reprezinta un mixaj între contributia la sistemul asigurarilor sociale de pensii si capacitatea de plata a acestui buget, prin stabilirea prin legea bugetului asigurarilor sociale a valorii punctului de pensie, cu care se înmulteste punctajul mediu anual realizat de asigurat, conform art. 94 din Legea nr. 263/2010.

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin împartirea numarului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare.

Punctajul anual al asiguratului se determina prin împartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv, iar punctajul lunar se calculeaza prin raportarea câstigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la câstigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.

Pentru lunile pentru care Institutul National de Statistica înca nu a comunicat câstigul salarial mediu brut se utilizeaza, pentru întreaga luna, ultimul câstig salarial mediu brut comunicat.

Pentru persoanele care realizeaza stagii de cotizare în mai multe situatii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determina prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzator stagiilor complete de cotizare prevazute de lege, pentru fiecare dintre situatiile respective.

În situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în sistemul public de pensii se corecteaza cu raportul dintre contributia datorata la sistemul public de pensii si contributia prevazuta de lege pentru conditii normale de lucru.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie