Romania ar putea obtine calitatea de membru CERN incepand cu 1 ianuarie 2015
Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, s-a intalnit luni, 2 iunie, la sediul Ministerului Educatiei Nationale, cu Rolf Heuer, directorul general al Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare (CERN) si Rudiger Voss, director de relatii internationale al CERN, informeaza biroul de presa al Ministerului Educatiei. La intalnire au mai participat Secretarul de stat pentru Cercetare, Tudor Prisecaru, rectori ai universitatilor tehnice din Romania si directori generali ai institutelor de Cercetare-Dezvoltare.
Intalnirea a avut ca tema discutarea pasilor ce trebuie parcursi pentru ca Romania sa devina stat membru CERN inainte de incheiera perioadei de stat candidat, intrucat, in luna martie a acestui an, directorul general CERN a informat Misiunea Permanenta a Romaniei la Geneva ca exista posibilitatea ca tara noastra sa obtina calitatea de membru cu drepturi depline incepand cu 1 ianuarie 2015 in loc de noiembrie 2015.
Ministrul delegat Mihnea Costoiu a multumit pentru oportunitatea oferita si a reconfirmat angajamentele partii romane pentru atingerea obiectivului propus. Precizam ca in 11 februarie 2010, tara noastra a semnat Acordul privind statutul de candidat la aderarea la CERN, care ii confera acest statut pentru o perioada de 5 ani, interval ce se incheie in noiembrie 2015.
Programul RO-CERN are ca prim obiectiv stimularea si intarirea participarii institutiilor de cercetare din Romania la marile experimente si programe stiintifice derulate de CERN, in vederea cresterii capacitatii de cercetare si a vizibilitatii stiintifice nationale in domeniu. De asemenea, Programul RO-CERN are ca tinte si cresterea potentialului tehnologic si a competitivitatii mediului economic si de afaceri national, precum si cresterea nivelului educational si de comunicare a rezultatelor cercetarii in societate.
Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN) – cu sediul la Geneva – a fost fondata in anul 1954 si este cel mai mare centru de cercetare in fizica particulelor elementare. In anul 2014 se implinesc 60 de ani de la infiintarea CERN. Principala activitate a institutiei o reprezinta fizica fundamentala, toate programele dezvoltate vizand teme care constituie prioritati stiintifice mondiale precum cercetarea aplicativa si dezvoltare tehnologica sau formarea viitorilor specialisti. La CERN, sunt folosite cele mai complexe instrumente stiintifice pentru a studia principalii constituenti ai materiei. infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!