Ministrul Agriculturii: Fermierii vor fi scutiti de returnarea subventiei primite in perioada 2007-2010

 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a finalizat in cursul zilei de 30 mai 2014 platile pentru un numar de 9.761 beneficiari, potrivit Legii 48/2014 privind unele masuri referitoare la platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic.

daniel constantin 1Sumele reprezinta primele beneficiarilor platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic pe care acestia nu le au incasat sau au fost nevoiti sa le restituie ca urmare a titlurilor de creanta pentru punerea in aplicare a deciziilor emise de camerele de conturi judetene si a municipiului Bucuresti in cadrul unei misiuni de audit al Curtii de Conturi. De prevederile Legii nr. 48/2014 beneficiaza pe langa fermierii deja platiti si fermierii care au avut procese verbale de constatare debit (titluri de creanta) care sunt anulate prin efectul legii.

In acest context viceprim-ministrul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat: ”Am promis ca rezolvam aceasta situatie dificila si ne-am tinut de cuvant. Iata ca in doi ani de zile am reusit sa reintram in normalitate – fermierii vor fi scutiti de returnarea subventiei primite in perioada 2007-2010, iar cei care au platit deja banii catre APIA ii vor primi inapoi.”

Astfel, in conformitate cu prevederile Legii 48/2014, „Plata sumelor prevazute la art. 1 si alin. (1) al prezentului articol se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2014”, iar Art.3, prevede ca: „Sumele necesare aplicarii prevederilor prezentei legi, in cuantum de 26.877 mii lei, se asigura in limita prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2014.

Reamintim ca in perioada 2007-2010, potrivit unor acte normative, subventiile primite de la Uniunea Europeana erau conditionate de inexistenta datoriilor la bugetul de stat. Fermierii crescatori de animale erau obligati, pentru a putea intra in posesia subventiei, sa scrie o declaratie pe propria raspundere ca nu au datorii restante la bugetul de stat si/sau la bugetul local, la data solicitarii primelor. In urma unui audit al Curtii de Conturi la APIA a reiesit faptul ca multi fermieri aveau datorii la stat. Prin urmare, ei ar fi trebuit sa returneze subventia primita de la APIA, totodata fiindu-le interzis sa mai primeasca subventii de la Uniunea Europeana pe o perioada de trei ani. infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie