Dosarul privind politele de asigurare pentru locuinte. Aproape 300 de persoane au fost audiate
Aproape 300 de persoane sunt audiate în cazul dosarului privind politele de asigurare pentru locuinte întocmite de o societate de asigurare, a anuntat miercuri comisar sef de Politie Catalin Ionita, directorul Directiei de Investigare a Fraudelor din IGPR.
„În acest moment, în cadrul directiei de investigare a fraudelor sunt efectuate audieri cu privire la circa 292 de persoane. Exista suspiciuni de savârsirea abuzului în serviciu si fals intelectual, fiind începuta urmarirea penala în cauza.
Discutam de 11.671 de polite pâna în acest moment. Vreau sa va subliniez ca prioritatea Politiei Române si, evident, a Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, sectia de Urmarire penala si Criminalistica pe acest dosar si în general pe dosarele de natura economica, este recuperarea prejudiciului adus bugetului de stat”, a spus comisar sef Catalin Ionita, într-o declaratie de presa.
El a precizat ca politele de asigurare au fost antedatate, cu data de 27 iulie 2013, când a intrat în vigoare legea 243 din 17 iulie 2013, acest aspect fiind practic obiectul verificarilor.
Anchetatorii audiaza atât angajatii societatii de asigurare, cât si colaboratorii sai. Prejudiciul estimat ar fi de 400.000 euro, iar urmarirea penala este asupra a 292 de persoane, la care se adauga si alte 47 de persoane cu diferite functii.
Pe 15 mai, procurorii Parchetului General au acuzat mai multi angajati ai companiei Omniasig ca au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuintelor cu încalcarea dispozitiilor legale în materie. Potrivit unui comunicat al Parchetului remis AGERPRES, începând cu data de 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinte obligatia încheierii unei polite de asigurare obligatorie a locuintei (PAD — polita de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren), în format electronic, separat de încheierea unei polite de asigurare facultativa care ar acoperi aceste riscuri.
Prin modificarile aduse Legii nr. 260/2008 de dispozitiile Legii nr. 243 din 17 iulie 2013, publicata în Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 si intrata în vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice si juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativa a locuintelor decât daca încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.
În aceste conditii, societatile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativa numai dupa ce verificau conditiile existentei asigurarii obligatorii a locuintei, inclusiv, daca asiguratul a platit prima obligatorie de 20 euro pentru locuintele de tip A si 10 euro pentru locuintele de tip B.
Sumele de 20 si 10 euro trebuiau virate de societatile de asigurare în conturile societatii de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componenta esentiala în cadrul programului român de asigurarea catastrofelor).
În cazul Omniasig, antedatând polita de asigurare facultativa s-a creat aparenta ca respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a încasarii primei de asigurare revenite PAID.
Procurorii sustin ca, daca ar fi procedat conform normelor legale în vigoare, angajatii companiei de asigurare ar fi trebuit sa încheie, într-o prima faza, asigurarea obligatorie si sa încaseze suma de 20/10 euro ce urma a fi virata în contul PAID.
Numai dupa acest moment compania în cauza putea încheia contracte de asigurare facultativa.
Practic, orice contract de asigurare facultativa încheiat în absenta unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract.(A,AS—autor: Mihaela Tudorache, editor: Mihai Simionescu, agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!