Cum se acorda deducerea speciala in cazul restructurarii creditelor?

 

Contribuabilii care au credite la banci si le vor restructura ar putea primi din partea statului un ajutor, care sa le permita reducerea cu cel mult jumatate a obligatiilor lunare de plata aferente imprumuturilor. Mai exact, cei care obtin anumite categorii de venituri ar putea beneficia de o deducere speciala lunara pentru restructurarea creditului, se mentioneaza intr-un proiect de act normativ privind modificarea Codului fiscal, lansat ieri in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor.

bancileMinisterul Finantelor (MFP) intentioneaza sa modifice din nou Codul fiscal, de aceasta data pentru a acorda anumite facilitati celor care au credite la banci. Astfel, ministerul a lansat ieri, in dezbatere publica pe pagina sa de internet, un proiect de ordonanta de urgenta care prevede ca persoanele fizice care realizeaza anumite venituri si care isi restructureaza creditele ar putea beneficia din partea statului de o deducere speciala lunara.

Mai exact, persoanele fizice care obtin venituri din salarii mai mici de 2.000 lei/luna ar putea sa primeasca o deducere lunara de 900 lei, pentru restructurarea creditelor pe o perioada de maximum doi ani. Insa contribuabilii vor trebui sa indeplineasca o serie de cerinte si de asemenea, va fi introdus un mecanism de restructurare a imprumuturilor.

Conform proiectului de act normativ, persoanele fizice, care sunt titulare ale unor contracte de credite supuse restructurarii, primite de la unul sau mai multi imprumutatori, urmeaza sa aiba dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere speciala pentru credite. Aceasta deducere se va acorda pentru fiecare luna a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se afla functia de baza.

In plus, de acelasi regim fiscal ar urma sa beneficieze si mostenitorii creditelor restructurate precum si girantii care au preluat credite prin novatie, in cazul in care sunt indeplinite conditiile de acordare a facilitatii.

Deducerea urmeaza sa se acorde lunar, incepand cu veniturile din salarii aferente lunii ianuarie 2016 si va reprezenta rata din perioada de prelungire a duratei initiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei/luna.

Cum se va acorda deducerea speciala?

Pentru a primi deducerea speciala, potrivit dispozitiilor propuse de MFP, persoanele fizice ar trebui sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

  • sa fie titulari ai unor contracte de credit aflate in derulare la data de 31 mai 2014, indiferent de vechimea acordarii creditului;
  • la data de 1 ianuarie 2016 creditul sa fi fost supus restructurarii;
  • sa realizeze venituri din salarii prevazute la art. 55 altele decat alin. (2)-(4) din Codul fiscal, la functia de baza, de pana la 2.000 lei, inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea.

Prevederile propuse de Finante stabilesc ca obligatia acordarii deducerii speciale pentru credite va reveni angajatorului, iar procedura de aplicare se va stabili prin ordin al presedintelui ANAF.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie