Reducerea CAS ar putea fi acoperita din taxa pe constructii speciale

 

Mai bine de jumatate din sumele pe care bugetul de stat le-ar pierde prin reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator ar putea fi compensate, cel putin la nivel teoretic, din asa-numita taxa de stâlp. Mai exact, impactul reducerii contributiilor sociale cu Ioana Petrescucinci puncte procentuale este estimat la 2,6 miliarde de lei, pentru sase luni, iar din taxa de stâlp încasarile ar putea ajunge la 1,45 miliarde de lei, cu circa un miliard de lei peste estimarile initiale ale autoritatilor din aceasta taxa pe stâlp. „Va trebui sa gasim însa si alte venituri, pentru ca impactul bugetar al reducerii CAS sa fie unul neutru”, ne-au declarat surse guvernamentale. În Ministerul Finantelor se lucreaza la foc continuu la mai multe scenarii, între care si unele de taiere a unor cheltuieli. Premierul Victor Ponta a anuntat ca scaderea CAS ar urma sa fie aplicata cu data de 1 iulie.

Reprezentantii Fondului Monetar si ai Comisiei Europene si-au început luni vizita de doua saptamâni la Bucuresti, iar prima oprire a fost la Ministerul Transporturilor unde au discutat cu ministrul Dan Sova despre situatia CFR Marfa, dar si despre arieratele acumulate de companiile din subordinea sa.

Însa de departe reducerea CAS cu 5 puncte procentuale este unul dintre cele mai importante subiecte de pe agenda discutiilor pe care autoritatile le vor avea cu reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Îndeplinirea “obiectivului zero” declarat al ministrului Finantelor, Ioana Petrescu, depinde de nivelul colectarilor pe primele luni ale acestui an si de încasarile din taxa pe stâlp.

„În ce priveste reducerea CAS, aceasta trebuie sa fie o masura cu impact bugetar neutru, adica ceea ce pierdem prin reducerea CAS sa fie compensat din venituri suplimentare. Este posibil, de exemplu, ca o parte sa fie compensata din taxa pe cladiri speciale (asa-numita taxa pe stâlp n.n.)”, au explicat pentru gândul surse guvernamentale.

Astfel, în timp ce estimarile initiale ale Guvernului erau pentru încasari de 480 de milioane de lei din taxa pe stâlp, acum socotelile Finantelor au ajuns la estimari de venituri din aceasta taxa mai mari cu aproape un miliard de lei, mai exact de 1,45 miliarde de lei. Pâna pe 26 mai companiile au avut termen pentru declararea proprietatilor si plata primei rate din acest impozit.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie