Raport CE: Romania nu indeplineste toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro

 

România si alte sase tari central si est-europene nu îndeplinesc toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro, iar situatia lor va fi reevaluata peste 2 ani, se arata în raportul de convergenta 2014, prezentat, miercuri, de Comisia Europeana.

zona euroPotrivit raportului, care evalueaza stadiul de pregatire pentru opt state membre ale UE în vederea adoptarii monedei unice, progresele realizate de aceste tari în directia adoptarii monedei euro sunt inegale, dar Lituania se distinge de restul grupului, îndeplinind criteriile de convergenta.

Din cele cinci criterii, România nu îndeplineste criteriul ratei inflatiei si al stabilitatii cursului de schimb. Criterii îndeplinite de România sunt nivelul datoriei si al deficitului si ratele dobânzilor pe termen lung si, partial, criteriile calitatitve.

Rata medie a inflatiei în România în cele 12 luni care au precedat luna aprilie 2014 a fost de 2,1%, peste valoarea de referinta de 1,7% si este probabil sa se mentina peste valoarea de referinta în perioada urmatoare.

În ceea ce priveste stabilitatea cursului de schimb, CE noteaza ca în cei doi ani de la precedentul raport leul s-a depreciat fata de euro cu 1,9%. Pe lânga cele cinci criterii de aderare la zona euro, legislatia româneasca în domeniul monetar nu este pe deplin compatibila cu legislatia UE. Astfel, Articolul 33, alineatul 10, din Legea privind Statutul Bancii Nationale a României nu este compatibil cu Articolul 130 din Tratatul de Functionare al UE.

Alineatul prevede ca „la sedintele Consiliului de administratie al Bancii Nationale a României pot participa ministrul finantelor publice si un secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice, fara drept de vot”.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie