„Electorata” se va aplica doar persoanelor cu venituri de sub 2.000 de lei pe luna

 

Schema fiscala pentru restructurarea creditelor, denumita de presa „Electorata”, va fi aplicata doar pentru persoanele cu venituri din activitati dependente sub 2.000 de lei pe luna, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurarile fiind permise pâna la finele lui 2015.

ghiseuMinisterul Finantelor Publice a publicat spre dezbatere publica forma actului normativ, care va fi analizat într-o prima lectura în sedinta de Guvern de miercuri.

„Se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate dependenta si care realizeaza venituri din salarii, la functia de baza, în sensul acordarii unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luata în calcul la stabilirea bazei impozabile. Pentru a beneficia de deducerea speciala lunara pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie sa realizeze venituri brute din salarii prevazute la art. 55 altele decât alin. (2)-(4), la functia de baza sau venituri brute din pensii de pâna la 2.000 lei , inclusiv, în fiecare luna a perioadei impozabile în care se acorda deducerea”, se explica în nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.

Astfel, deducerile nu vor fi aplicate si pentru alte forme de venituri, altele decât cele obtinute din activitati dependente, din functia de baza.

Schema fiscala este optionala atât pentru debitor, cât si creditor si se va aplica pentru clientii care solicita restructurare la banci si la institutiile financiare nebancare (persoane juridice române si sucursalele institutiilor financiare straine) înscrise în Registrul General de la BNR.

Deducerea se acorda lunar, începând cu drepturile reprezentând venituri din salarii si pensii aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singura sursa de venit si reprezinta rata din perioada de prelungire a duratei initiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei, în anumite conditii, pe baza documentelor justificative emise de împrumutator.

Restructurarea trebuie sa îndeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionând aplicarea doar la creditele fara întârzieri la plata sau cu întârzieri de cel mult 90 de zile. Ovidiu Tempea, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie