In 2013 s-a inregistrat cel mai mic numar de adoptii din ultimii opt ani

 

Tot mai putini români adopta copii, în ciuda faptului ca legislatia în vigoare a fost simplificata, astfel încât în 2013 s-a înregistrat cel mai mic numar de adoptii din ultimii opt ani, potrivit unei statistici realizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA). Astfel, daca în 2005 au primit parinti 1136 de copii, în 2013 doar 738 de minori au capatat o familie.

adoptieCauzele acestei descresteri nu sunt nici economice, cum ar putea parea la prima vedere, nici birocratice, a explicat pentru România libera presedintele Asociatiei “Ador copiii”, specializata tocmai pe procedurile de adoptie. Cel mai important motiv este faptul ca românii nu accepta decât foarte rar sa înfieze copii de peste doi ani sau pe cei de etnie de roma.

“Românii nu sunt foarte deschisi fata de copii de vârsta mare si cei romi, solicitarile cele mai frecvente elimina cele doua categorii. În România se întâmpla destul de rar sa fie adoptati si copii de 6-7 ani, de exemplu. Doar românii din strainatate au mai mare deschidere fata de acesti copii”, a declarat Simona Czudar.

O alta cauza a descresterii vizeaza eliminarea din sistem a unui tip de adoptie frauduloasa care se practica înainte de intrarea în vigoare, în 2012, a noii legi a adoptiei. “Numarul oficial de adoptii a scazut pentru ca a fost introdus testul ADN pentru determinarea paternitatii celor care se declarau tatii nou-nascutilor. Astfel s-a eliminat adoptia mascata”, a precizat presedintele asociatiei Ador Copii.

Adoptiile mascate era cele prin care parintii ce nu puteau avea copii dar îsi doreau unul, ca sa se asigure ca vor adopta un bebelus înca de la nastere, apelau la un truc: cautau o femeie saraca însarcinata, pe care o plateau ca sa declare în acte ca tatal natural al bebelusului este tocmai parintele adoptiv.

Ulterior, dupa nastere, mama naturala îsi încasa banii si renunta la drepturile sale asupra nou-nascutului în favoarea tatalui din acte. Sotia acestuia din urma accepta, chipurile, situatia si adopta noul copil al sotului.

Scaderea numarului de adoptii vine pe fondul în care numarul copiilor declarati adoptabili a crescut anul acesta consistent în comparatie cu anul trecut. Astfel, la jumatatea lui mai, peste 3400 de minori au fost declarati adoptabili. În schimb, în aceeasi perioada, doar 1400 de familii sunt atestate pentru adoptii.

Citeste articolul integral pe romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie