UE a publicat recomandarile privind Programul national de reforma al Romaniei pentru 2014

 

Rezistenta puternica la masurile de combatere a coruptiei, frauda fiscala, scaderea veniturilor gospodariilor, cresterea inegalitatilor în materie de venituri si capacitatea redusa a administratiei publice de a elabora politici ramân provocari majore pentru România, avertizeaza Comisia Europeana.

parlament-ueExecutivul Uniunii Europene a publicat luni recomandari privind Programul national de reforma al României pentru 2014, care includ un aviz al Consiliului privind Programul de convergenta al României pentru 2014.

Strategia bugetara prezentata în Programul de convergenta pentru 2014 al României vizeaza obiectivul pe termen mediu de a avea un deficit structural de 1 % din PIB în 2015, care reflecta cerinta Pactului de stabilitate si de crestere, precum si mentinerea acestui nivel si în perioada ulterioara.

România beneficiaza în 2014 de posibilitatea unei abateri temporare de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului pe termen mediu care a fost autorizata pentru proiectele finantate în comun. Abaterea temporara trebuie sa fie compensata în anul urmator.

Programul prevede o stabilizare a soldului structural (recalculat) în 2014 si o crestere de 0,8 % a PIB-ului în 2015. Se preconizeaza un ritm de crestere a cheltuielilor coerent cu criteriul de referinta în materie de cheltuieli, atât în 2014, cât si în 2015. Se preconizeaza ca ponderea datoriei în PIB va ajunge la 40 % în 2015 si ca va scadea în 2016-2017.

În general, strategia bugetara prezentata în program respecta cerintele Pactului de stabilitate si de crestere, considera CE. Scenariul macroeconomic pe care se bazeaza previziunile bugetare este plauzibil. Acest scenariu corespunde, în linii mari, previziunilor Comisiei din primavara anului 2014. Cu toate acestea, PIB-ul potential estimat care sta la baza Programului de convergenta este usor mai mare, în principal ca urmare a unei perspective mai optimiste în privinta pietei fortei de munca.

În ceea ce priveste planurile bugetare pentru 2014, exista riscuri de evolutie negativa legate de controlul cheltuielilor si de înregistrarea unui nivel de colectare a impozitelor mai scazut decât cel prevazut. În plus, pentru 2015 si în perioada ulterioara, masurile care trebuie adoptate pentru a asigura înscrierea pe traiectoria bugetara propusa nu sunt înca precizate.

Conform previziunilor Comisiei, în pofida înregistrarii în 2014 a unei deteriorari usoare a soldului structural, România respecta cerintele Pactului de stabilitate si de crestere în 2014, luând în considerare abaterea temporara autorizata pentru proiectele finantate în comun.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie