Mijloacele de transport nu vor mai fi inspectate doar de RAR. Vezi ce categorii si in ce conditii
În urma numeroaselor întâlniri care au avut loc între patronatele din domeniul transportului rutier si Ministerul Economiei, ministerul de resort a acceptat o parte dintre propunerile acestora, modificând în parte legislatia în vigoare, astfel încât sa fie solutionate unele probleme ridicate de reprezentantii industriei.
Astfel, vehiculele care transporta persoane sau marfuri perisabile vor putea fi verificate si de catre RAR, MT propunând modificarea OMTCT nr. 2133/2005 (RNTR 1).
În solicitarea adresata MT, patronatele amintisera ca se impune eliminarea obligativitatii vehiculelor agreate pentru transportul de marfuri perisabile de a efectua Inspectia Tehnica Periodica doar la sediile RAR, având în vedere faptul ca toate statiile ITP sunt autorizate de catre RAR.
Prin modificarea aceluiasi ordin se va elimina si obligativitatea vehiculelor de transport persoane cu o vechime mai mare de 12 ani de a efectua Inspectia Tehnica Periodica doar la sediile RAR având în vedere faptul ca toate statiile ITP sunt autorizate de catre RAR.
De asemenea, în perioada imediat urmatoare Ministerul Transporturilor va transmite Camerei Deputatilor si propuneri de amendamente la proiectul de Lege pentru aprobarea OG 11/2013 în sensul introducerii posibilitatii de eliberare de catre RAR a unui document, ca alternativa la placute care cuprind masele si dimensiunile maxime autorizate ale vehiculului, admitând argumentul invocat de patronate ca acestea sunt obligatorii numai pentru vehiculele înmatriculate în România si doar pentru teritoriul national.
Conducatorii auto nu vor mai fi înregistrati la ARR
O alta problema ridicata de transportatori priveste eliminarea obligatiei operatorului de transport de a înregistra conducatorul auto în registrul de pe site-ul ARR, având în vedere ca toate contractele de munca sunt înregistrate în REVISAL. Ca atare, MT a transmis Inspectiei Muncii din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice, propunerea de încheiere a unui protocol între cele doua institutii astfel încât ISCTR sa aiba acces la datele din Registrul general de evidenta al salariatilor – REVISAL.
Pirateria în transportul rutier de persoane
Patronatele au ridicat în cadrul discutiilor purtate cu oficialii MT si problema pirateriei în transportul rutier de persoane, solicitând urgentarea aprobarii proiectului de Ordonanta de Urgenta care a fost promovata în Comisia de Dialog Social a Ministerului Transporturilor si trimisa pe circuitul de avizare conform legislatiei în vigoare de catre celelalte ministerele implicate în actul de avizare, întrucât, în prezent, în toata tara, pe traseele câstigate la licitatie de catre transportatorii de persoane autorizati, actioneaza un numar mare de persoane fizice care desfasoara activitatea ilegala de „taximetrie” – denumiti local „pietari” cu autoturisme, fara dotarea specifica si fara vreo înregistrare fiscala.
În sprijinul solicitarii lor, patronatele au invocat si faptul ca, atât timp cât a fost în vigoare OUG nr. 34/2010 privind unele masuri pentru întarirea controlului în scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri si persoane, s-au încasat din amenzi milioane de euro, iar transportatorii autorizati si licentiati au putut sa-si desfasoare activitatea într-un cadru legal si concurential.
Ministerul Transporturilor a acceptat argumentele avansate de transportatori si a întocmit proiectul de OUG pentru modificarea Legii nr. 38/2003, proiect aflat pe circuitul de avizare. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!