Gazprom a blocat toate caile prin care Romania poate primi gaz din alta parte
Toata capacitatea de import de gaze a României pe gazoductul Szeged – Arad a fost acontata de Gazprom. Timp de un an, nu exista alte solutii de a aduce alte gaze din import decât cele din Rusia.
Gigantul rusesc de stat Gazprom a rezervat în totalitate capacitatea de export a conductei Szeged-Arad, pe tot parcursul anului 2014, pe sensul spre România, a declarat presedintele Comisiei de Industrie si Comert din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.
Informatia dezvaluita de acesta a mai circulat în mediul specialistilor în energie, fiind publicata pe surse sau la nivel de zvon. Noutatea consta în faptul ca Iancu, un specialist în domeniul energiei, cu functie oficiala în Camera Deputatilor, fiind de opt ani presedintele Comisie de Industrii, spune ca întreaga capacitate de import de gaze din Vest a României este blocata de catre Rusia.
Cum singurele importuri pe care le face acum, sunt tot rusesti, ar rezulta ca, pentru moment, România este tot captiva la import de Rusia, în ciuda faptului ca respectiva conducta a fost construita tocmai în ideea de a oferi o alternativa la Gazprom aprovizionarea cu gaze. „În totalitate. Gazprom a rezervat toti cei 60.000 de metri cubi orari, si a blocat astfel orice import din vest al României”, a declarat Iancu. Pentru acest an, asadar, importul de gaze dintr-o alta sursa decât cea ruseasca, nu pare posibila.
Potrivit lui Petru Vaduva, director Transgaz, în august vor fi finalizate lucrarile la gazoductul Giurgiu-Ruse. Însa importurile de gaze nu pot începe imediat, pentru ca exista mai multe proceduri tehnice ce trebuie urmate, si care dureaza cel putin un an.
România nu a reusit, pâna în prezent, sa asigure o alternativa la gazele rusesti de import. Proiectul Nabucco, prin care se încerca crearea unei rute alternative de energie, din Caspica, a esuat. Proiectul AGRI, prin care România încearca sa aduca gaze tot din caspica, via Georgia, este prea putin avansat iar pe Szeged-Arad nu se pot aduce alte gaze decât cele rusesti, pentru ca rusii au rezervat toata capacitatea de import.
La export, pe Arad-Szeged, exista o limita orara de 10.000 de metri cubi. Patru firme au câstigat licitatia, însa Transgaz nu dezvaluie numele acestora. Directorul Vaduva spune ca este împiedicat de un contract de confidentialitate cu respectivele companii. Surse din domeniu dau ca sigura prezenta pe lista firmelor ce au rezervat capacitate de export a MOL Ungaria, GDF Suez, Wintershall si OMV Petrom. MOL si GDF Suez nu au comentat pe subiect, iar Petrom a negat ca ar fi printre aceste firme. economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!