Economistul sef al BNR sustine ca salariile romanilor pot creste doar in conditii de competitivitate, care depind de imbunatatirea drastica a sistemului de educatie

 

Românii pot obtine salarii mai mari doar pe masura ce competitivitatea muncii creste, iar aceasta depinde de îmbunatatirea drastica a sistemului de educatie, a declarat marti economistul sef al Bancii Nationale a României, Valentin Lazea, în cadrul conferintei „Economia: De la made in Romania la made by Romania”, organizata de Academia de Studii Economice.

valentin lazea„Salarii mai mari în România pot fi obtinute doar în conditiile cresterii, în aceeasi masura, a productivitatii muncii, însa aceasta depinde de îmbunatatirea drastica a sistemului de educatie. Cum sa faci productivitate, sa ai salarii comparabile cu polonezii sau cehii când structura populatiei României pe niveluri de educatie este urmatoarea: 14% studii superioare, 41% studii liceale sau postliceale si 45% studii primare sau neterminate. Deci despre ce convergenta catre zona euro vorbim…”, a spus Lazea.

El a amintit si de testele PISA (evaluare standardizata international, program initiat de OECD — n.r.) potrivit carora, din 65 de state analizate, România se afla pe locul 45 la matematica, 49 la stiinte si pe locul 50 la citire, întelegere text. „Cu alte cuvinte oamenii de rând, liceenii de rând, nu înteleg despre ce li se vorbeste”, a subliniat Lazea.

Oficialul BNR a amintit faptul ca sunt state precum Polonia, Slovacia sau Ungaria, în care salariile sunt mai mari decât în România cu 70% — 80%, dar care, din cauza productivitatii muncii, ajung sa aiba costuri unitare pe forta de munca similare cu ale României. „Aceasta spune ca noi degeaba am încerca sa crestem salariile, chiar si cu 30%, cu aceeasi productivitate neîmbunatatita, ajungem sa avem costuri unitare cu forta de munca mai mari decât Polonia, Slovacia sau Ungaria pentru ca ei, la salarii aproape duble, au o productivitate mult mai mare”, a mai spus Valentin Lazea.

El a precizat ca nivelul de productivitate a muncii în România este unul din factorii care împiedica dezvoltarea produselor „Made by Romania”. Ceilalti factori sunt, în opinia sa, accesul dificil la finantare pentru firmele din România si lipsa unui ecosistem prietenos pentru inovare.(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie